Doněck nesmí být bombardován. Můžeme být šťastní spolu, opakoval dokola Zemanův oblíbený miliardář

10.07.2014 10:00

Rozhovor ukrajinské televize s Rinatem Achmetovem, miliardářem ovládajícím oblast Doněcku, se nesl v duchu neustále opakované věty, že Doněck a celá oblast Donbasu nesmí být bombardovány. Vyjednáváním je podle Achmetova možné dosáhnout toho, že lidé v Doněcku budou šťastní i jako součást jednotné Ukrajiny.

Doněck nesmí být bombardován. Můžeme být šťastní spolu, opakoval dokola Zemanův oblíbený miliardář
Foto: www.shakhtar.com
Popisek: Miloš Zeman s Rinatem Achmetovem, nejbohatším Ukrajincem

Reportérka hned v úvodu uvedla, že do Doněcku se stáhli ozbrojenci z osvobozeného Slavjansku. Proto ji zajímalo, co by se v tomto městě mělo dít podle místního magnáta. „Doněck nesmí být bombardován,“ uvedl Achmetov a dodal, že bombardován nesmí být ani zbytek oblasti Donbasu. Města a infrastruktura podle něj musí zůstat zachovány.

Kromě toho je třeba chránit životy nevinných civilistů. „Donbas je domovem silných, pracovitých a poctivých lidí,“ ujistil miliardář. Tito lidé jsou podle něj na svůj domov hrdí a je třeba, aby to bylo chápáno. Především jsou to však lidé mírumilovní. „Proto znovu opakuji - Donbas nesmí být bombardován,“ vyzývá místní továrník, který v loňském roce přijal českého prezidenta Miloše Zemana, který se o něm vždy vyjadřoval pochvalně.

Redaktorku zajímalo, jak tedy chce situaci na východě země řešit. „Vyjednávání, vyjednávání a zase vyjednávání,“ odpověděl Achmetov. Pokud se toto podaří, může se podle něj celá situace urovnat v míru.     

„Řekněte mi, kdo jinak vrátí syny matkám? Manžely ženám? A otce dětem?“ ptal se naléhavě. Nechce prý přerušit kontakty Donbasu s dalšími oblastmi Ukrajiny, především ale nechce zabíjení lidí. Proto bude neustále hledat mírová řešení.

Redaktorka se jej však skepticky otázala, zda je mír na východě Ukrajiny ještě vůbec možný. Achmetov je však o tom přesvědčen. „Lidé budou spokojeni, když budou mít dobrou práci, dobrý plat a šťastný život,“ myslí si. A úspěšný Donbas může být, pokud bude respektován. Například když místní ruskojazyční obyvatelé budou moci hovořit svým jazykem a budou respektovány místní zvyky a tradice.

„Já osobně vidím šťastný Donbas jen jako součást jednotné Ukrajiny,“ ujistil závěrem rozhovoru.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …