Doporučil bych číst Parlamentní listy denně, napsal místopředseda Rady Českého rozhlasu. A otřel se o takzvaně veřejnoprávní ČT

29.11.2017 10:52

Tomáš Kňourek, novinář, od roku 2013 člen Rady Českého rozhlasu, před více než měsícem uskutečnil rozhovor pro naši redakci. V pondělí tento text takzvaně analyzoval server Fórum24 a podle našich zjištění se tak chystají učinit i jiná média. Proto jsme Tomáše Kňourka požádali o názor, proč si myslí, že je terčem jistého mediálního posměchu více než měsíc poté, co se s námi bavil nejen o hlavních médiích České republiky.

Doporučil bych číst Parlamentní listy denně, napsal místopředseda Rady Českého rozhlasu. A otřel se o takzvaně veřejnoprávní ČT
Foto: Khalil Baalbaki
Popisek: Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu

Trvalo to 38 dní. Už jsem ani nedoufal, spíše mě postihla jistá mrzutost, že je takové ticho... O co jde? Před zmíněným časem jsem poskytl rozhovor Parlamentním listům o současném stavu médií, hlavně těch takzvaně mainstreamových. No a v něm jsem se dopustil neomluvitelného hříchu – myslet si něco jiného. Zkrátka kacíř. Pomýlenec na scestí.

Na začátku tohoto týdne prakticky ve stejnou vteřinu si těchto „zvrácených“ myšlenek všimli nejen „veřejnoprávní“ zaměstnanci pořadu „České“ televize Newsroom, ale i zcela okrajový urválkovský server s názvem něco jako fór24.cz. Zdůrazňuji: 38 dní poté ve stejný čas. Náhody neexistují, konspiraci zdar! Mejnstrým si rozvracet nedáme!

Jen bych chtěl zmíněné upozornit (a poděkovat za reklamu k nezaplacení), že tento můj hřích, nazvěme ho orwellovsky doublethink, není zdaleka první. Již jsem těm desinformačním, konspiračním a prostým lidem manipulujícím zlosynům z Parlamentních listů poskytl rozhovor letos v lednu, a také loni v srpnu. Zkrátka i googlovat se musí umět, ale spíše bych doporučil číst Parlamentní listy denně, aby něco neuteklo. Ty Parlamentní listy, které čtenáře nenutí, co si mají myslet. Zato ale poskytují tolik informačně pestré potravy, aby lidé sami přemýšleli.

Nákaza doublethinkem se nejen v naší krásné zemi rozmáhá stále více. Hotová epidemie samostatného uvažování. Hlavní stoka se posunula do další fáze a zuří. Neví, jak ho léčit, natož zcela vymýtit. A čím víc se jim to nedaří, tím odpornější prostředky používají. Vzorů z minulosti mají dost a dost. Obávám se, že veřejná mediální dehonestace pochybovačů je pouhým začátkem nástupu informační a myšlenkové totality. Jsem ale optimista, věřím, že nemají šanci.

Zákon o Českém rozhlasu říká, že členové jeho Rady reprezentují významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. I v tom je podstata některými tolik opěvované a hlídané veřejnoprávnosti. Domnívám se, že svými postoji zastupuji statisíce lidí, kteří uvažují stejně či podobně. Mají dost hyperkorektnosti, manipulace, aktivismu či cenzury. Chtějí vědět, jak svět skutečně funguje, nikoli zkreslenou představu hrstky „vyvolených“.

Do mainstreamu se prostě nehodím. Nekývám, mám vlastní rozum a své názory budu dále veřejně prezentovat. A neodvolám.

ParlamentníListy.cz s místopředsedou Rady ČRo chystají pro své čtenáře novou sekci. Tu povede právě Kňourek a bude zaměřena na hodnocení médií nejen v České republice. Newsroom Tomáše Kňourka budete moci číst každou druhou neděli hned po ránu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…