Došla trpělivost. Pošleme Řekům armádu, uprchlíky zase domů! Jiří Kobza se s tím nepáře: Je Rozumek zločinec?

04.03.2020 17:52 | Zprávy

ROZHOVOR V napjaté situaci, která panuje mezi desítkami tisíc uprchlíků a řeckými bezpečnostními složkami, může dojít k eskalaci násilí, myslí si poslanec a bývalý diplomat Jiří Kobza (SPD). Dosud prý migranti a jejich pomocníci počítali s tím, že jim Evropa nebude bránit za použití síly. Nyní si ale Kobza všímá toho, že i mladí Řekové občas útočí na pracovníky migračních neziskovek. „Vypadá to, že řecká trpělivost narazila na své meze,“ soudí zkušený politik a diplomat a Martinu Rozumkovi, řediteli neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům, cituje pasáž ze Ženevské úmluvy, kterou se Rozumek dříve zaštítil, když kritizoval kroky řecké vlády.

Došla trpělivost. Pošleme Řekům armádu, uprchlíky zase domů! Jiří Kobza se s tím nepáře: Je Rozumek zločinec?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Napětí roste. Turecko přestalo hlídat pohyb uprchlíků a desítky tisíc se jich nashromáždily u čáry s Řeckem, kterou se chystají překročit. V tom jim ale pravděpodobně zabrání řecká armáda a policie, která je na místě ve zvýšeném počtu. Migranti na řecké strážce pořádku házejí kamením a údajně i kovovými tyčemi. V reakci se hovoří i o případném použití ostré munice. Domníváte se, že situace hrozí eskalovat?

Eskalaci násilí lze podle všeho rozumně předpokládat. Dosud migranti a zejména ti, kdo je motivují (nejrůznější mafie, neziskovky a aktivisté), počítali s tím, že „humanisticky“ zastrašená Evropa si nedovolí zabránit jim silou v uplatnění jejich svatého práva na pobyt a sociální benefity v Evropě. Předpokládají, že ozbrojené složky před množstvím „bezbranných lidí, žen a dětí“ raději couvnou a že dětský štít jim prorazí cestu do Evropy. Modus operandi je stále stejný, jenže násilí „bezbranných“ migrantů, kteří za pokřiku „Aláhu Akbar“ prolamují ploty a pronikají nelegálně do Evropy za bezmocného přihlížení pohraničníků, svázaných nesmyslnými rozkazy, přestává fungovat. Pozoruhodné jsou útoky mladých Řeků na pracovníky promigračních neziskovek v Řecku. Vypadá to, že řecká trpělivost narazila na své meze.

Co by se stalo, kdyby ze strany řeckých ozbrojených složek padly výstřely ostrou municí směrem k migrantům?

Myslím, že to by byl jasný signál imigrantům, že Řekové je tam již nechtějí. Myslím, že to by pochopili velice jasně, a jsem si jist, že to budou respektovat.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek si postěžoval, že Řecko na měsíc přestává dodržovat mezinárodní právo. K tomu prý dochází tím, že stát zavřel hranice pro uprchlíky, říká Rozumek a odkazuje se na Ženevskou úmluvu a Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Souhlasíte s Rozumkem? Měla by EU nějak na krok Řecka reagovat?

Náš stát stejně jako Řecko musí v první řadě chránit lidská a občanská práva svých vlastních lidí. Pana Rozumka považuji za spolupachatele pašování lidí, legalizace jejich nezákonného pobytu, a tím pachatele ohrožení státu. Účelnost vynaložených státních peněz na jeho organizaci O.P.U. mi zůstala utajena. Každý stát má povinnost především chránit svoje území a svoje lidi, takže podle mne je to právě naopak, po letech teprve nyní řecký stát začal plnit svoji povinnost. Řecko požádalo o pomoc, tak by EU mohla například peníze pro Erdogana přesměrovat těm státům, které vyšlou do Řecka svoje vojáky, aby pomohli Řekům chránit jejich zemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…