Dostane přes ústa? Britský šéf diplomacie se vyjádřil o uprchlících tak, jak jejich zastánci neradi slyší

21.10.2015 8:50

Britský ministr zahraničí Philip Hammond se opět velmi otevřeně vyjádřil na adresu uprchlíků, když prohlásil, že většina z nich jsou zdraví mladí muži hledající lepší práci. Za podobné výroky pronesené v srpnu byl tvrdě kritizován a nejinak tomu bylo i tentokrát.

Dostane přes ústa? Britský šéf diplomacie se vyjádřil o uprchlících tak, jak jejich zastánci neradi slyší
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Hammond při svém vystoupení v parlamentu konstatoval, že Velká Británie hodlá pomoci nejpotřebnějším lidem, kteří se nacházejí v uprchlických táborech nacházejících se přímo v postižených regionech. Přesto byl obviněn z toho, že ignoruje skutečnost, protože mnoho mladých Syřanů se odchodem do Evropy jednoduše snaží vyhnout vojenské službě ve službách nenáviděného Asadova režimu.

Britský deník Daily Mail poukazuje na to, že Velká Británie odmítla kvóty na přerozdělování uprchlíků a místo toho přislíbila přijmout do roku 2020 20 000 lidí přímo z uprchlických táborů. Philip Hammond rozhodnutí vlády zpětně obhajoval a tvrdil, že tak bude možné zabránit masivnímu příchodu ekonomických migrantů.

Při následně debatě se Hammonda dotazoval labouristický poslanec Stephen Twigg, jak vláda dokáže zajistit, aby mezi 20 000 syrskými uprchlíky byli pouze ti nejzranitelnější. Tedy především děti, osoby se zdravotním postižením a ženy, které se stávají terčem sexuálního násilí. „To je jistě příhodná poznámka. Nelze popřít, že mnohým z přicházejících migrantů jde jen o to najít si v Evropě práci. V táborech na Blízkém východě však žijí tisíce potřebnějších lidí, na které se hodláme zaměřit. Právě tyto jedince budeme při našem výběru upřednostňovat,“ konstatoval Hammond, kterého si poté vzala na paškál Twiggova kolegyně Mary Creaghová. „Pan Hammond zapomíná na to, že mnoho z těch mladých mužů nechce v uniformách Asadova režimu zabíjet své vlastní spoluobčany,“ namítala labouristická poslankyně.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Creaghová také upozornila na to, že Turecko a Libanon nebudou schopné donekonečna přijímat miliony uprchlíků ze Sýrie a vyzvala Hammonda, aby se vláda přece jenom zúčastnila přerozdělování uprchlíků navrhovaného Evropskou unií. To ovšem britský ministr zahraničí rázně odmítl. „Ne, na našem rozhodnutí nebudeme nic měnit. Jsme přesvědčeni, že přijmout ty nejzranitelnější uprchlíky je nejlepší řešení. Netvrdím ovšem, že bychom neměli brát ohled i na zmiňované mladé muže. Říkám pouze, že je nutné se především zaměřit na ty, kterým neumožňuje věk či zdravotní důvody dostat se na evropský kontinent vlastními silami,“ vysvětloval Hammond.

Kroky britské vlády obhajoval také samotný premiér David Cameron, který stejně jako jeho ministr zahraničí uvedl, že rozhodnutí přijmout 20 000 syrských uprchlíků, přebývajících nyní v táborech v Turecku či Libanonu, je správné. Zároveň odmítl se podílet na uprchlických kvótách. „Pokud bychom se řídili těmi kvótami, jedině bychom tím povzbudili další uprchlíky, aby se také vydali na nebezpečnou cestu do Evropy,“ řekl britský ministerský předseda a kritizoval rovněž otevřený dopis podepsaný 84 britskými biskupy. Ti vyzvali k přijetí 50 000 syrských uprchlíků a vládu obvinili z toho, že přehlíží dopady morální krize. „Biskupové by se měli více věnovat prosazování britských postojů k zahraniční pomoci. Nikdo k nim nechová větší respekt než já, ale tentokrát se prostě mýlí,“ prohlásil Cameron.

Výzvu britských biskupů dle očekávání naopak podpořil vůdce labouristů Jeremy Corbyn. Neshody vlády a opozice nad způsobem řešení uprchlické krize jsou dlouhodobé. Ministr vnitra Hammond již v srpnu konstatoval, že přijetí příliš velkého počtu uprchlíků může snížit životní úroveň evropského obyvatelstva. Stínový ministr z labouristické strany Hilary Benn jej tehdy obvinil z šíření poplašné zprávy a prohlásil, že by měl Hammond pečlivě vážit slova. Ještě ostřeji Hammondovy výroky odsoudil šéf britské pobočky Amnesty International Steve Symonds, který je rovnou označil za „ostudné“. Jasný názor na uprchlickou krizi má také Hammondova kolegyně z vlády, ministryně vnitra Theresa Mayová. Ta se již na začátku krize zasazovala o to, že by běženci zachycení ve Středozemním moři měli být vráceni do svých domovů i proti své vůli. Dostalo se jí tehdy ostrých výtek ze strany hned několika představitelů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…