Dotčení politici vidí krácení odměn jako populismus a pokrytectví

13.03.2019 18:40

Za populistickou a pokryteckou označili někteří dotčení politici novelu, která jim sníží mzdy za funkce v obcích a krajích, pokud jsou zároveň členy Parlamentu. Řekli to ČTK. Novelu skupiny poslanců ANO a Pirátů proti kumulaci odměn z funkcí dnes schválila Sněmovna. Slova pokrytectví, závist a populismus zaznívala od odpůrců novely také v bouřlivé sněmovní debatě.

Dotčení politici vidí krácení odměn jako populismus a pokrytectví
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kdo výkon podává a tvrdě pracuje, a to je celkem jasně měřitelné a kontrolovatelné, odměnu si zaslouží. Podle mě je to populistický návrh. Já to ale určitě přežiju,“ uvedl senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Obavu z nové úpravy nemá ani plzeňský primátor a zároveň poslanec Martin Baxa (ODS). ČTK řekl, že v politice není kvůli penězům. Nemyslí si na rozdíl od navrhovatelů, že novela zlepší stav české politiky. „Místo podobných populistických návrhů bychom měli řešit opravdové problémy naší země,“ dodal.

Pokrytecká a hloupá je novela podle starosty Náchoda a poslance za sociální demokracii Jana Birkeho, hlasoval proto proti ní. „Dlouhodobě říkám, že mají rozhodovat voliči, nikoli poslanci sami o sobě. Před voliči neskrývám, že mám plat poslance i starosty, a zatím jsem byl ve volbách vždy úspěšný. Z toho usuzuji, že voliči nekoukají na to, že mám dva platy, ale na moji práci, co je za mnou vidět,“ řekl ČTK Birke, který v čele města stojí od roku 2010. Podle něj je navíc pro obec přínosné, když je starosta i poslancem.

Předloha nyní zamíří do Senátu. „Předpokládám, že Senát bude mít dost rozumu na to, aby to vrátil, a znovu budu hlasovat proti, aby tento hloupý zákon světlo světa nespatřil,“ dodal Birke.

Mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, se má podle novely snížit na dvě pětiny. Předloha dnes ve Sněmovně odolala návrhu lidovců na vrácení do druhého čtení i občanských demokratů na zamítnutí. Poslanci ale nepodpořili ani pozměňovací návrh hnutí SPD, které chtělo za druhou funkci nulovou odměnu.

Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, zhruba od 39 000 korun do 111 300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami, které náleží primátorovi hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…