Dozvěděli jsme se: Na prezidentskou akci se sháněl altán i přes facebook

01.09.2012 10:00

Dobrovolníci sháněli pro Vladimíra Franze altánek i reprobendy. Taková výzva se mimo jiné před páteční akcí „Postavte se za Vladimíra“ objevila na internetu, kde prosbu o zapůjčení „venkovního azylu“ zveřejnila iniciativa „Vladimír Franz prezidentem“. Ta se již na sociální síti facebook rozrostla na více než dvacet tisíc lidí. Podporu projevují aktivně i Mostečané, v jejichž „šedivém městě“ umělec několik let před sametovou revolucí žil a pracoval v tamním divadle.

Dozvěděli jsme se: Na prezidentskou akci se sháněl altán i přes facebook
Foto: Iniciativa Franz prezidentem
Popisek: Iniciativa Franz prezidentem

První salva organizační agendy nekomerčních snah o podpoření všeuměla v přímé volbě prezidenta již byla vypálena. „Vše vytváříme ve zcela nekomerčních podmínkách,“ upozorňuje na odlišnost oproti některým dalším kandidátům šéf iniciativy Jakub Hussar, který sám sebe označuje za mytologa, herního vývojáře, režiséra a scénáristu. Tento týden například vyzval veřejnost, aby zapůjčila altán a přenosný agregát pro první veřejné setkání s Vladimírem Franzem, které se uskutečnilo pod názvem Postavte se za Vladimíra na Letné, kde se sešlo v dešti kolem stovky přiznivců. „Pro případ, že by pršelo,“ zdůvodňuje to Jakub Hussar, podle kterého by se pod něj zejména schovala technika.

Přípravy přes internet sledovaly i ParlamentníListy.cz. Během několika vteřin se například objevil první pomocný hlas, kdy se uživatel Facebooku Karel Slavíček ptal na přesný rozměr plochy a požadovaný výkon agregátu. „Máme stany, máme šťávu, zázemí se pomalu formuje,“ potvrzovali promptně pořadatelé. Následně například iniciativa vyzvala veřejnost k zapůjčení dvou reprobeden a mixážního pultu pro dva mikrofony.

V pondělí se sháněli pro změnu kameramani, kteří by natočili akci zdarma.

Sběračka podpisů s přímou volbou nesouhlasí, ale pomáhá

Občanská iniciativa nabírá na obrátkách. Kromě oficiálních ambasádorů v ulicích se mimo jiné také etablují nehlášení dobrovolníci, kteří sbírají podpisy alespoň po příbuzných a od přátel.

Osmadvacetiletá Mostečanka Kateřina Králová, absolventka sociologie a mediálních studií na Masarykově Univerzitě, považuje sbírání podpisů pro Vladimíra Franze pouze za svou soukromou činnost a vyjádření touhy zapojit se - či spíše stvořit - fungující občanskou společnost. „Ač s přímou volbou hlavy státu nesouhlasím, nechci jen sedět a nadávat na ostatní kandidáty. Vzhledem k tomu, že si myslím, že by prezident měl být především morální autoritou národa, rozhodla jsem se soukromou iniciativou podpořit Vladimíra Franze, jehož práci sleduji od roku 2004 (Psí nebe reagující na vraždění psů v Athénách),“ zdůvodnila ParlamentnímListům.cz svůj postoj. „Podpisy sbírám především po všech svých známých, nemám v úmyslu oslovovat naprosto cizí lidi,“ dodala.

V Ústeckém kraji jsou k dnešnímu dni oficiálně petiční archy k podpisu k dispozici v Děčíně v restauraci Ouplav, v Chomutově v Café Rouge, v Litvínově v kavárně Čechie, v Teplicích v baru BARBAR, v Ústí nad Labem v restauraci Maha4all a podniku Sexy vlasy a také ve Varnsdorfu v Café Dlask. Podpisy se sbíraji již přibližně měsíc, funguje celkem 140 petičních míst po celé republice a desítky ambasadorů v ulicích.

Teenageři i šéfové na straně potetovaného

První veřejné setkání s profesorem Vladimírem Franzem coby občanským kandidátem do přímé prezidentské volby se konalo tento pátek. Z jeho někdejšího dočasného bydliště na Mostecku potvrdila účast řada lidí, které veřejnost Ústeckého kraje zná. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, šlo například o Lubomíra Šlapku, ředitele Mostu k naději, který řídí několik K-center v Ústeckém a Libereckém kraji, Linku duševní tísně, Dům na půl cesty v Liberci a další projekty. Na akci už svůj příchod avizovali vedle převažující generace mladých lidí také zaměstnanci severočeských podniků jako je například Sapril, Starcam a další.

V Mostě Franz na přelomu 80. a 90. letech strávil tři roky. Označoval tamní region za máchovskou krajinu. Protože bydlel mezi tehdy šedivými, podle svých mnohých dřívějších mediálních vyjádření se občas večer sebral a jel se projet třeba do Karlových Varů. Těsně po revoluci měl v mosteckém okresním sekretariátu KSČ malířský ateliér. Někdy během  „mosteckého období“ vznikla například jeho hudba k představení Hodina mezi psem a vlkem pro Divadlo v Řeznické a oratorium na téma svědomí mocných Ludus Danielis.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…