Drábek: I živnostníci vědí, že paušály byly nespravedlivé

23.08.2012 16:06

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se snaží obhajovat redukci výdajových paušálů, která je vnímána jako zrada živnostníků a vůbec hodnot pravicové politiky. Ministr však zdůrazňuje, že dosavadní situace byla neudržitelná, protože někteří živnostníci díky tomu neplatili vůbec žádné daně.

Drábek: I živnostníci vědí, že paušály byly nespravedlivé
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

„Každý rozumný živnostník ví, že prostředí, kde si můžete automaticky uplatnit paušální výdaje až ve výši osmdesáti procent příjmů, je velmi příjemné. I pro mě to bylo velmi příjemné, ale nemá to nic společného s ekonomickou realitou,“ řekl ministr práce Jaromír Drábek, sám bývalý živnostník, a poštval si proti sobě značnou část pravicových voličů.

Ještě před volbami v roce 2010 přitom tvrdil, že zaměstnanci jsou proti živnostníkům v mnohém zvýhodněni. Dnes v rozhovoru pro Reflex uznává, že své názory musel korigovat, protože situace je výrazně jiná, než tehdy všichni předpokládali. „Tehdy nastupující vláda předpokládala, že krize je na ústupu a je třeba nastartovat ekonomiku. Jenže krize má svou setrvačnost,“ vysvětluje. V opačném případě by prý změny určitě neprosazoval tak vehementně.

Nepřijatelné je podle něj například to, že někteří živnostníci mají díky využití daňových odpočtů nulový výběr daně. Navíc už v době, kdy na živnostenský list provozoval poradenství, prý jeho přátelé uznávali, že tyto možnosti úspor jsou pro ně sice výhodné, ale systémově nesprávné.

Uvědomuje si, že tato opatření mohou být pro ekonomiku omezující. „Snažíme se i v této rozpočtově nepříjemné situaci maximálně konsolidovat vývoj státního rozpočtu a přitom neházet klacky pod nohy rozvoji ekonomiky,“ říká ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…