Drahota větší než jinde. Proč? Kvůli vládě ne, zní od Fialy

30.03.2022 10:23

Česká inflace je třetí největší v EU, více mají jen Estonsko a Litva. Ekonomové vidí důvody v dlouhodobém přehřátí pracovního trhu i v krátkodobých impulsech typu krachu Bohemia Energy. Poradkyně premiéra to ale vidí zcela jinak.

Drahota větší než jinde. Proč? Kvůli vládě ne, zní od Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Už v roce 2020 mělo Česko třetí největší inflaci v EU, více měly jen Polsko a Maďarsko. Někteří ekonomové proto hovoří o tom, že inflace vyrůstá z podhoubí středoevropského regionu. Projevují se v tom prý takové faktory jako dlouhodobě napjatý trh práce, který vyústil ve velmi rychlý nárůst platů.

Vloni pak inflační spirálu popohnal krach Bohemia Energy a zásadní dramatické změny v cenách energií. „Část těch statisíců přípojek měla fixované nízké ceny, které najednou padly a lidé museli přejít na daleko vyšší ceny v dražší části trhu,“ vysvětluje pro Lidové noviny Vít Hradil ze společnosti Cyrrus. Letos možná uvidíme něco podobného s cenami pohonných hmot.

Hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE Radomír Jáč upozorňuje také na roli České národní banky a její extrémně uvolněnou politiku. V celoevropském kontextu podle něj sehrálo roli významné kvantitativní uvolňování.

Poradkyně premiéra Fialy a hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková ale vidí jako hlavní příčinu růstu cen kombinaci oživení po pandemii, obnovování narušených odběratelských řetězců a válku na Ukrajině.

Její stanovisko bude mít vliv i na postoj vlády, která má o situaci jednat právě dnes. Kabinet se bude rozhodovat, zda do výše inflace zasáhne plošně- třeba změnami v DPH či cenovými stropy- nebo podporou vybraných skupin. Ekonomové odhadují, že kabinet zvolí spíše druhou, selektivní cestu.

Aktuální výše inflace je v Česku 10 procent. Kromě Estonska a Litvy mají v Evropě více už jen Turecko a Moldavsko, jejichž ekonomiky jsou v mimořádných turbulencích. Guvernér ČNB Jiří Rusnok odhaduje v tomto roce měsíční hodnoty meziroční inflace mezi 13-14 procenty, někteří ekonomové hovoří až o 16 procentech nárůstu cen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…