Dřív Moskva, dnes Brusel. Jako z deště pod okap, píše pravicový bloger Matějka

25.02.2014 11:47

Známý pravicový bloger František Matějka na serveru iDnes.cz vyvrací tvrzení, že „kdo je proti Bruselu, ten je s Moskvou". Není tomu tak. Při nesouhlasu s Evropskou unií nejde podle autora automaticky o souhlas s Ruskem. Jde prý jen o důkaz zachování si paměti. Matějka srovnává Evropskou unii s východním blokem.

Dřív Moskva, dnes Brusel. Jako z deště pod okap, píše pravicový bloger Matějka
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

„Komentáře k dění na Ukrajině, které nepodléhají jedinému správnému vidění zla a dobra, daly prostor nové nálepce 'Putinovec'. Kdo je proti Bruselu, ten je zkrátka s Moskvou. Kdo odmítá kroky Evropské unie ve věci podpory demonstrantů a ukrajinské tzv. opozice, ten prý podporuje Rusko a jeho politiku, které cílem je mocensky posílit v Evropě. A proti roztahovačnému Rusku je potřeba bojovat. Prý," uvádí svůj příspěvek na blogu iDnes.cz František Matějka.

Bruselu podle Matějky věří především mladí, vysokoškolsky vzdělaní lidé netrpící hmotnou nouzí, což je pro europeisty zdánlivou vodou na mlýn. Ale absence osobních zkušeností, jež mají právě ti, kteří jsou starší a mnohdy kvůli minulému režimu nedosáhli na vzdělání, se stala základem jejich podpory Bruselu. Oni totiž tu starou Moskvu nezažili a nemají s čím porovnávat.

Být s Bruselem nebo s Moskvou... Jen cesta z deště pod okap

Východní blok byl podle autora tvořen státy, které byly fakticky nezávislé, přestože ideologicky táhly za jeden provaz. Dnešní Evropská unie je tvořena státy, které jsou ale prý paradoxně méně fakticky nezávislé, než tomu bylo dřív. A také táhnou za jeden ideologický provaz.

„Hospodářské propojení těchto států je založeno na centrálním plánování, kvótách a neférových dotacích. Z pouhých doporučení Bruselu, která se také stala pod taktovkou nové Národní fronty europeistů napříč politickými stranami základem k jejich přijetí v členských státech, se oproti staré Moskvě stala v mnoha případech nařízení, která nelze nepřijmout bez hrozby sankce. Vážení, to nebylo ani za RVHP," tvrdí Matějka.

Být proti zásahům Evropské unie na Ukrajině podle blogera ani zdaleka neznamená být podporovatelem Ruska. „Je to jen důkaz toho, že ještě existují lidé, kteří mají paměť, mají s čím porovnávat a vědí, že být s Bruselem nebo s Moskvou je jen cestou z deště pod okap," píše.

„Být proti jednostranným zásahům Bruselu na Ukrajině je jen důkazem toho, že si někteří z nás ještě pamatují důsledky jednostranných zásahů Moskvy z doby dřívější. V tomto případě nejde o příklon k jedné či druhé straně, ale o princip. Princip nepatřit nikomu, který bych tak přál nejen Ukrajině, ale především nám samotným," uzavírá František Matějka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …