Drsná dohra Staňkova konce, Baxa z ODS pění vzteky. Prý se chystá náhrada za Fajta, už padlo i jméno

31.07.2019 21:11

Na podivné kroky dosluhujícího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) dnes na sociální síti poukázal místopředseda ODS Martin Baxa, který se nedávno v rámci školského výboru Sněmovny dostal do značně vyhroceného sporu s Václavem Klausem mladším, v té době ještě členem ODS. Baxu velmi zaráží, že Staněk v poslední den úřadování vyhlásil výběrové řízení na pozici generálního ředitele Národní galerie (NG) bez konzultace s odbornou veřejností. V diskusi pak už padly zajímavé tipy, kdo by se mohl novým šéfem NG stát.

Drsná dohra Staňkova konce, Baxa z ODS pění vzteky. Prý se chystá náhrada za Fajta, už padlo i jméno
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Anketa

Je škoda, že dnes odchází z úřadu ministr Antonín Staněk?

hlasovalo: 10668 lidí
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) společně ve středu ráno oznámili, že Ministerstvo kultury dočasně povede ekonomický náměstek René Schreier. Na starost by měl mít hlavně vyjednávání rozpočtu pro resort kultury.

Staněk končí v úřadu poté, co jej po dvou měsících od podání demise odvolal prezident Miloš Zeman. Podle svých slov zanechává resort stabilizovaný. S čímž ale hlasitě nesouhlasí Martin Baxa z ODS. Nejenže poukazuje na to, jak problematické dědictví v resortu Staněk zanechává, alarmující je pro něj především to, k jak zvláštním postupům se ubírá v době jeho pomalu blížícího se konce v ministerské funkci.

Konkrétně se jedná o skutečnost, že Staněk v posledních hodinách v úřadu vypsal bez jakékoli konzultace s odborníky konkurz na ředitele Národní galerie. „Najde-li se nějaký ministr kultury, musí toto zrušit!“ apeluje ve svém tweetu Baxa.

Následně ze strany veřejnosti padlo v diskusi také jméno, které by se ve vedení Národní galerie mohlo objevit. Pavel Kout jako svůj tip uvedl Františka Ringo Čecha. A důvod? „Dělá do výtvarného umění a přátelí se s Glumem,“ vtipkoval.

Komentující Roman Ubl pak nečekaná rozhodnutí dosluhujících ministrů označil za běžná.

Roční působení Antonína Staňka v čele Ministerstva kultury lze podle Baxy považovat za jednoznačně neúspěšné. Ve svém komentáři na oficiálních stránkách ODS se dnes rozepsal o tom, že „pan ministr nebyl pro řízení resortu kompetentní a problémům české kultury nerozuměl“.

Poslanec ODS Staňkovi vyčetl, že v době obrovského růstu příjmů státního rozpočtu nedokázal získat pro svůj resort žádné peníze navíc, které by alespoň částečně zmírnily hluboké podfinancování české kultury. „V prosinci 2018 dokonce hlasoval ve Sněmovně proti návrhům na posílení rozpočtu svého ministerstva,“ podotkl.

Končící ministr podle jeho slov nezvládl ani předložit klíčové návrhy zákonů, především prý památkový zákon nebo zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře. „Nekompetentnost Antonína Staňka se projevila i v destabilizačních zásazích proti klíčovým národním kulturním institucím,“ odsoudil jeho pusobení v resortu Baxa, jenž nedávno hlasitě kritizoval například Václava Klause mladšího. S ním v dubnu soupeřil o místo v čele školského výboru, o které měl Klaus přijít kvůli vyloučení z ODS. Baxa odsoudil jeho vystupování ve Sněmovně, kde Klaus přirovnal přijímání zákonů kvůli EU k židovským transportům. Klaus jej zase v debatě ostře kritizoval za kumulování funkcí.

Staněk oznámil, že se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Novinářům prozradil, že sociální demokracii opouštět nechce. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka však není ekonomický náměstek Schreier zástupcem ČSSD. „Ústava jasně říká, že ministerstvo vede ministr. Už po půlnoci se budeme pohybovat naprosto mimo ústavu,“ okomentoval situaci na Ministerstvu kultury.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…