Držte se dál od politiků, poradil Schwarzenberg katolíkům

09.03.2013 14:22

Vicepremiér Karel Schwarzenberg dnes při mši k cyrilometodějským oslavám v katedrále sv. Víta v Praze řekl věřícím, aby si zachovali odstup od politiků a státu. Podle něj v dnešní době někdy věřící hledají oporu u státu a u politiků, jakoby zapomněli na poučení z 20. století. Schwarzenberg také vyzval církve, aby dobře hospodařily se svým majetkem a získaly si opět důvěru lidí. Bohoslužby se zúčastnily stovky věřících, přítomni byli zástupci nejen katolické, ale i dalších církví.

Držte se dál od politiků, poradil Schwarzenberg katolíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Varuji vás před tím, zachovejte si, prosím, velmi zdravou distanc od politiků a od státu. Nedělá nám dobře, nám katolíkům, když se příliš přibližujeme státu," řekl ministr zahraničí a předseda vládní strany TOP 09 poté, co ve svém proslovu připomněl nedávný podpis smluv o vyrovnání státu s církvemi.

Církevní restituce jsou odpovědnost

Věřící mají podle něj plnit své povinnosti ke státu a společnosti, ale zároveň si udržet zdravý odstup od moci, k níž se opět příliš přibližují. Upozornil, že nesmí zapomenout na poučení z 20. století. "Snad to, co se během 20. století stalo, bylo dokonce pro nás zdravé...," uvedl Schwarzenberg. Ve 20. století byl v tehdejším Československu zásahem státu značně omezen vliv církví, které také přišly o rozsáhlý majetek.

V souvislosti s navrácením majetku církvím si je Schwarzenberg, jako restituent a dlouholetý hospodář, vědom nesmírné odpovědnosti vůči zemi i sousedům, s nimiž se musí vycházet. Trvá, podle něj, dlouhou dobu, než se získá důvěra a přízeň lidí, kteří zde po generace pracovali. Proto je, podle něj,  potřeba spravovat majetek dobře a s patřičnou pokorou.

"Prosím vás o to, když se teď ujímáte toho, co po generace a po staletí patřilo církvi, ale po dlouhých desetiletích byl vztah přerušen. Je to odpovědnost tento vztah zase vybudovat. Pokoru potřebujeme, abychom získali důvěru lidí, kteří v tom žijí," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…