Důchodci stále chudnou. A vláda pro ně nemá dobré zprávy

13.02.2013 6:58

Finančně nejohroženější skupinou jsou v České republice důchodci. Především ti, kteří nemohou pracovat a jsou tak odkázáni jen na starobní důchod. Podle analýzy výdajů domácností, kterou dostala na stůl vláda, vzrostly jejich náklady v roce 2012 o 4,8 procenta.

Důchodci stále chudnou. A vláda pro ně nemá dobré zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Promluvil i Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů

Podle serveru Novinky.cz se tak stalo navzdory zvýšení průměrného důchodu, který vzrostl o 2,2 procenta. Ve spotřebním koši penzistů totiž výrazně vzrostly ceny potravin, bydlení i léků. Podle údajů Rady seniorů ČR růst nákladů přesáhl 450 korun. Pokryt měl být valorizací důchodů, která však zvýšila průměrný důchod pouze o 137 korun a nejnižší dokonce jen o 67.

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes upozorňuje, že reálná kupní síla nízkých penzí permanentně klesá. Systém valorizací je prý vůči lidem s nejnižšími penzemi diskriminační. „Vláda se teď chová k seniorské populaci historicky nejhůř,“ rozčiluje se šéf seniorů.

Úprava valorizací důchodů je však nejspíš v nedohlednu. „To bych nepředjímala, v prvním pololetí tohoto roku se zcela jistě nic nezmění,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Ta připouští, že problém je například v tom, že ohrožení penzisté se nemají kam přestěhovat. Zákon o sociálním bydlení, který senioři požadují, je však prý v nedohlednu.

„Ministerstvo pro místní rozvoj chce teprve do poloviny tohoto roku zpracovat analýzu současného stavu,“ krčí rameny ministryně. Urychlené přijetí zákona je navíc prý nereálné proto, že před volbami nebude nikdo chtít řešit takto ožehavé téma.

Analýza Rady seniorů tvrdí, že podíl bydlení na celkových nákladech seniorů již průměrně překročil třicet procent a ve velkých městech dokonce již čtyřicet procent. „Přitom hranice společenské přijatelnosti nákladů na bydlení je v ČR nastavena na úrovni 30 procent příjmů a pro Prahu na úrovni 35 procent příjmů,“ upozorňuje předseda Pernes. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…