Důchodcům se bude přidávat. O kolik, to se vláda rozhodne těsně před volbami

30.04.2021 14:22

Vláda se znovu chystá skokově přidat seniorům. Ve volebním roce se na tom shodují premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Proti není ani ministryně financí za ANO Alena Schillerová. O kolik se důchody navýší, to se rozhodne těsně před volbami.

Důchodcům se bude přidávat. O kolik, to se vláda rozhodne těsně před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou

Vláda Andreje Babiše se chystá těsně před volbami přidat seniorům nad rámec valorizace. O kolik dostanou senioři přidáno se rozhodne v září. Přibližně měsíc před volbami. Server Echo24.cz proto o navýšení mluví jako o předvolebním dárečku, s nímž pravděpodobně kalkuluje hnutí ANO, protože v posledních volbách z roku 2017 volilo Babiše přes 40 procent důchodců.

Zásluhy si chce připsat i ČSSD.

„Jak už jsem řekla dříve, platí, že diskuze o valorizaci důchodů na příští rok nás čeká v letních měsících. Už teď je jasné, že zákonná valorizace vychází jako poměrně nízká. Ale já bych chtěla udržet rekordní tempo růstu důchodů, které ČSSD prosadila v posledních letech,“ uvedla Maláčová.

Koaliční vláda ANO a ČSSD splnila svůj závazek zvýšit do roku 2021 průměrný důchod nad 15 tisíc.

Babišova vláda navyšovala důchody už v loňském roce nad rámec valorizace a to v podobě tzv. rouškovného, aby seniorům vykompenzovala stres spojený s pandemií.

„Ve skutečnosti jde v případě rouškovného mnohem spíše než o stres důchodců o jejich voličskou přízeň. ... Vládní strany, tedy hnutí ANO i ČSSD, nechtějí riskovat, že si penzisty rozezlí natolik, že ti u voleb začnou dávat hlas někomu jinému. Proto svorně – a mediálně synchronizovaně – si nyní za peníze daňového poplatníka hodlají přízeň důchodců pojistit, případně koupit zpět,“ řekl již dříve hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…