Důchodová komise bude jednat o reformě a novém nastavení penzí

10.01.2020 6:20

Důchodová komise se dnes chystá jednat o reformě penzí. Už loni na podzim se členové shodli na tom, že by se nynější veřejný důchodový systém mohl případně rozdělit na solidární nultý pilíř a zásluhový první pilíř. Předsedkyně komise Danuše Nerudová pak popsala, že z nultého pilíře by se z daní mohl vyplácet základní důchod a z prvního pilíře z pojistného zásluhová část.

Důchodová komise bude jednat o reformě a novém nastavení penzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Dnes by měla komise řešit návrh nastavení parametrů nového systému. Šéfka komise a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ho pak chtějí představit na tiskové konferenci, napsala ČTK.

Podle expertů a některých politiků není český důchodový systém beze změn kvůli stárnutí udržitelný a výdaje porostou. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí 2,9 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Starobní penzi pobírá 2,4 milionu seniorů a seniorek. Své důchodové systémy mají i resorty vnitra či obrany.

Ministerstvo komisi poslalo návrh výchozí varianty nastavení parametrů nového systému. Autoři počítají se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun. Nízké penze by se lidem do základního důchodu doplácely. Solidární část by se valorizovala podle růstu mezd a zásluhová podle inflace.

Ministerstvo v návrhu tvrdí, že by všechny skupiny důchodců po změně měly mít aspoň takový důchod jako dnes. Výdaje by ale proti nynějšku ještě vzrostly. Příjmy návrh neřeší, zmiňuje jen nutnost daňové reformy.

Ministerstvo práce zdůraznilo, že návrh není konečný a jednat se bude o více variantách. Koaliční strany by pak o reformě měly debatovat v úterý. Babišova vláda ve svém programu slíbila, že reformu připraví. Vicepremiérka Alena Schillerová (ANO) před měsícem ale řekla, že je skeptická k tomu, že by kabinet jasnou reformu do voleb přijal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…