Duka: Jsme dobří hospodáři. V minulosti jsme to již dokázali

09.11.2012 7:09

Vzhledem k hlasovací mašině v Poslanecké sněmovně začíná být čím dál pravděpodobnější, že skutečně budou prosazeny církevní restituce, a jednotlivé církve se již začínají připravovat na vracení majetku. Dá se prý očekávat, že se z nich stanou vlivní realitní hráči a to nejspíš promění i samotné církve.

Duka: Jsme dobří hospodáři. V minulosti jsme to již dokázali
Foto: Martin Kovář
Popisek: Arcibiskup Duka s kadidlem

„Na seznamu majetku už pracujeme, ale ještě není dokončen.  Snažíme se dohledat, co nám bylo zabaveno, zda a jak jsme schopni to doložit,“ popisuje Jiří Gračka, mluvčí olomouckého arcibiskupství. To už dokonce na vyřizování těchto záležitostí najímá nové zaměstnance. Jen to dokazuje, že ačkoliv zákon o vyrovnání státu s církvemi ještě nebyl podepsán prezidentem, jednotlivé náboženské společnosti už se chystají na předávání majetku.

Podle Hospodářských novin čeká církve proměna ve vlivné realitní magnáty. Celkem jim podle odhadů deníku bylo po roce 1948 zabaveno 3,36 procenta území České republiky, přibližně 2620 km2. Zpět se má vracet zhruba 56 procent této plochy.

Dá se prý očekávat, že se církve, zejména ta katolická, budou s přílivem peněz výrazně měnit. Neobejdou se bez finančních poradců a dá se očekávat, že se kolem nich začnou ochomýtat velké korporace. „Máme dobrou tradici, myslím, že jsme v minulosti dostatečně dokázali, že se o majetek umíme postarat,“ říká k tomu pražský kardinál Dominik Duka.

Sociolog náboženství Roman Vido by církvím doporučoval, aby vrácené majetky použily k podpoře činností, které je definují- nejen náboženství, ale i charity a kultury. „Církve budou mít největší šanci vylepšit si své postavení v Česku tehdy, když se zaměří na to, co od nich společnost očekává,“ říká Vido. Například větší zapojení do politiky nebo využití prostředků čistě pro své partikulární zájmy by podle něj úspěch nepřineslo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …