Duka přijme Sobotku. Na církevních restitucích se ale zřejmě nedomluví

15.11.2013 8:10

Ani plánovaná schůzka předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky s arcibiskupem Dominikem Dukou zřejmě nepřinese v problematice církevních restitucí nějaký zásadní obrat. Tvrdí to dnešní Právo s odvoláním na slova Milana Badala, osobního tajemníka Duky. Zatím není ani známý termín, kdy by ke schůzce mělo dojít.

Duka přijme Sobotku. Na církevních restitucích se ale zřejmě nedomluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši sloužili kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml

Podle Badala je katolická církev ochotna v rámci jednání nabídnout různé projekty. „Žádný z biskupů si nekupuje soukromý tryskáč ani bentley, ale jsme ochotni téměř všechny ty peníze znovu dát do charitativních projektů a to si myslím, že to by měl být předmět skutečného jednání a skutečné spolupráce,“ cituje list Badala. Ten tak naznačil možný směr, kterým by se jednání mohla vést.

Podle listu šéf ČSSD zapochyboval, zda peníze získané v restitucích církve skutečně vloží do charity, protože zákon nijak neupravuje nakládání s takto získanými prostředky.

První letošní splátka finanční náhrady církvím dosáhne 1,79 miliard korun, dalších 1,5 miliard ročně církve pobírají od státu na činnost, zejména na platy duchovních. Zákon a podepsané smlouvy počítají s tím, že církve by v příštích 30 letech měly získat od státu 59 miliard. Na základě inflační doložky by se celková částka ale mohla vyšplhat až na 96 miliard Kč.

„Oni si mohou pořídit cokoli a vůbec to nemusí souviset s posláním církví či s jejich hlavní činností,“ citoval deník Sobotku, který dodal, že církve mohou mít klidně snahu podnikat a vytvářet zisk.

List také upozorňuje na slova Miloše Zemana, který už dříve vyzval Duku, aby církev masivně stavěla například hospice.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…