Důležitá zpráva od Miloše Zemana: Sýrie je na cestě k zastavení bojů

29.09.2015 22:40

Zástupci syrské opozice zrušili setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Uvízli totiž v newyorské dopravní zácpě. Českým novinářům to v USA řekl přímo Zeman. Ten se nakonec setkal pouze se syrským vicepremiérem a ministrem zahraničí v jedné osobě. Byl jím požádán, aby se případná dohoda o ukončení konfliktu podepsala v Praze. Mělo by se jí tak říkat „Pražská deklarace“. K jejímu dosažení ale dle prezidenta Zemana zbývá dlouhá cesta.

Důležitá zpráva od Miloše Zemana: Sýrie je na cestě k zastavení bojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se na střeše slavného newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde bydlí, těsně před svým vystoupení na plénu Valného shromáždění OSN setkal s českými novináři, kteří ho do Spojených států amerických doprovází. Pohovořil o jednáních, která absolvoval.

„Setkal jsem se na jeho žádost s vicepremiérem syrské vlády, který je současně ministr zahraničí. O stejné setkání požádal vůdce syrské opozice a těsně před tímto setkáním nám sdělil, že se nemůže dostat z dopravní zácpy mezi OSN a hotelem Waldorf Astoria. Takže jsem dospěl k názoru, že opozice, která není schopna překonat dopravní zácpy, není příliš výkonnou opozicí,“ konstatoval Zeman.

„Při setkání se syrským místopředsedou vlády jsem vyjádřil přání, aby jednání, která pod patronací OSN probíhají v Ženevě, skončila úspěchem. I když ta jednání potrvají ještě několik měsíců, protože je jasné, že pokud se v Sýrii podaří dosáhnout alespoň předběžného míru třeba ustavením přechodné vlády, bude to znamenat zeslabení migračních toků. Zdá se, že obě strany tohoto konfliktu vyjadřují přání, aby závěrečný akt těchto jednání proběhl v Praze. Už tomu dokonce začínají říkat Pražská deklarace. Na druhé straně bych byl realistický a očekával, že ta ženevská jednání ještě budou probíhat v řádu měsíců, takže Pražská deklarace je na velmi vzdáleném obzoru,“ sdělil českým novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…