Důležitost Kalouska a návrat pravice. Expremiér z ODS obhlíží bojiště

21.01.2014 10:17

Bývalý československý premiér a dlouholetý politik ODS a později Unie svobody Jan Stráský pozorně sledoval víkendový kongres strany, kterou před lety spoluzakládal, ale z níž pak kvůli neprůhlednému financování odešel. I když ho mrzí, že v novém vedení chybějí Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil, vidí budoucnost ODS pozitivně. Pokud občanští demokraté teď už nic nezkazí, mohli by se už v květnových eurovolbách dostat na dvouciferná čísla, řekl Stráský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Důležitost Kalouska a návrat pravice. Expremiér z ODS obhlíží bojiště
Foto: hns
Popisek: Jan Stráský

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Když po pádu Nečasovy vlády nominovala ODS na funkci premiérky oblíbenou a důvěryhodnou političku Miroslavu Němcovou, řekl jste, že jste si myslel, že ji do toho namočí. Ale do čela strany ji teď na kongresu spolustraníci nezvolili…

Prostě odvedla kus práce a byla od ní odvaha, že do toho šla. Ale teď jsem vzal na vědomí, že už ji nemá, nebo že už nebyla ve straně poptávka po té odvaze, kterou měla. Ano, paní Němcová mne mrzí, zrovna tak mne mrzí pan Pospíšil. Ale i když člověk musí dát pozor, aby neuvěřil slovům před činy, tak na mne kongres ODS působil jako opravdová snaha nového vedení a velmi sympatického nového předsedy pokusit se něco udělat.

Před kongresem mnozí straníci volali po nových tvářích ve vedení ODS, ale některé z těch, kteří byli zvoleni, si musíte i vy pamatovat z počátku devadesátých let, kdy jste byl v ODS. Myslím třeba Jana Zahradila, který byl už poslancem Federálního shromáždění a v ODS je od samého počátku. Nakonec i další europoslanec Evžen Tošenovský byl už v roce 1993 zvolen ostravským primátorem za ODS, několik let byl i moravskoslezským hejtmanem. Jsou to podle vás nové tváře?

Jmenujete dva lidi, kteří novými tvářemi nejsou, a určitě je tam víc lidí, kteří jimi nejsou. Využili určité výhody, pan Tošenovský určité neposkvrněnosti, a teď to říkám bez ironie, je to člověk, který měl v ODS dobré jméno a nepokazil si ho, aby se nemohl vydávat za jednoho z těch, kteří se budou účinně snažit o nápravu ODS. U Jana Zahradila je to jiné, byl v Evropě, a to mu umožnilo, aby nemusel nést tak velkou odpovědnost za to, co se tady stalo v uplynulých letech. Já dobře vím, že za to, co bylo za předchozí léta, může taky, ale mluvím o uplynulých letech, a to byl v Bruselu, takže u straníků při volbě prošel. Mne ani nepřekvapil rozsah těch změn, které se na kongresu udály. Myslím, že to ani víc nešlo. Strana nemůže začít s úplně novými lidmi, takže vybírala ty, kteří by prošli. Mrzí mne, že neprošel bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ale je to jen můj osobní pohled, myslel jsem si, že by mohl přispět k obrodě ODS:

Není trochu krátkozraké od ODS, když nezvolí osobnosti, které patří k nejdůvěryhodnějším v ODS a kteří jsou schopni straně přitáhnout voliče?

To je pravda. Ale chtěl bych si ušetřit nějaké tvrdé odsudky. Myslím, že za každou z těchto osob je určitý příběh, za paní Němcovou i panem Pospíšilem. Ten prošel nějakým obdobím, kdy se mohl snažit o to, aby ODS tak nepropadla.

Oba získali v krajích, ať už v Praze nebo Plzeňském kraji, kde byli lídry v předčasných sněmovních volbách na podzim minulého roku, nadprůměrné procento hlasů. Není to tedy také trochu pohrdání voliči ze strany ODS, když k tomu nepřihlédne při rozdělování nejvyšších stranických funkcí?

Řekněme si, jak to je. Ti, co připravovali kongres a měli vybrat lidi do funkcí, pana Pospíšila neodsoudili, ti ho tam dali. Tohle rozhodl kongres. On přece kandidoval na prvního místopředsedu. Jiný případ je Miroslava Němcová, tam se zdá, že ona řekla, že do toho dál nepůjde.

Paní Němcová výslovně řekla, že bude kandidovat jen do čela strany, ne na jinou funkci.

To už je její volba, věřím, že si užila dost a že se jí do jiné funkce už nechce. U pana Pospíšila to bylo něco jiného, tomu se do vedení chtělo, ale kongres ho nepodpořil. Až časem bude možné zhodnotit, proč k tomu došlo a jaké byly motivy.

Na adresu Jiřího Pospíšila se objevily ze strany kolegů z ODS výtky, že on je zodpovědný za personální změny ve státním zastupitelství, které vedly k pádu Nečasovy vlády. Ale takové názory by moc nesvědčily o tom, že se ODS obrodila, že pochopila, kde udělala chyby, které vedly k odchodu voličů...

Ano, to by s tím bylo v rozporu.

Myslíte si, že není pochyb o tom, že bývalý premiér Petr Nečas pochybil, minimálně tím, když do čela svého kabinetu na Úřadu vlády posadil svoji milenku a dával jí vysoké odměny?

O tom pochyb není. Proto se mi líbilo, jak elegantně to vyřešil nový předseda, když svému předchůdci v čele strany poděkoval. Protože myslím, že i Nečasovi je třeba za leccos poděkovat. Jenže v politice se holt hodnotí poslední krok.

Politika je hodně nevděčné zaměstnání, o tom se mohli přesvědčit nejen paní Němcová a pan Pospíšil, ale i bývalí předsedové, kteří nebyli na kongres vůbec pozváni. Ale vy znáte politické zákulisí i řízení strany, proto by mne zajímalo, jestli se podle vás funkce prvního místopředsedy, který měl vždycky krýt záda předsedovi a být takovou spojkou mezi hlavní kanceláří a regiony, dá vykonávat z Bruselu a Štrasburku?

To samozřejmě napadne každého, že pan Pospíšil byl daleko vhodnější, aby tuhle funkci mohl dělat. To je nepochybné. Nejenže měl víc informací, protože byl a je poslancem, ale i proto, že nesedí v Bruselu. Ale nevím, jestli pan Zahradil chce v Evropském parlamentu zůstat (sám Zahradil potvrdil, že chce být lídrem kandidátky ODS do Evropského parlamentu v květnových volbách a že obě funkce zvládne současně – pozn. red.).

Poslanec Jiří Pospíšil je nedůvěrou svých kolegů zklamaný. Myslíte si, že ze strany odejde, jak někteří komentátoři spekulují?

To je těžké předvídat, co udělá, nebo dokonce radit, co by udělat měl. Nevím, co chce z této věci vyvodit, já bych to bral, že jde o první reakci na tuto situaci a že by odcházet ze strany určitě neměl.

Když se novináři budou obracet na pravicovou opozici kvůli zhodnocení kroků vládní koalice, koho si myslíte, že raději osloví? Zkušeného politika a místopředsedu strany TOP 09 Miroslava Kalouska, který sedí přímo ve sněmovně, nebo zavolají některému místopředsedovi ODS do Bruselu nebo na radnici do středočeských Líbeznic?

Myslím, že ještě dlouho bude důležitá persona v Parlamentu Kalousek. A že bude velmi těžké uhrát rovnocennou roli opozičních stran TOPky a ODS, protože TOP bude chvíli převažovat. Myslím, že to bude jeden z úkolů nového předsedy ODS:

Jak jste vnímal, když po zvolení nového vedení říkal novopečený předseda Petr Fiala, že ODS je zpět? Na mnoho lidí to působilo trochu směšně.

Je to nadnesené. Ale taková slova se asi říkají, asi by je člověk v té atmosféře řekl, ale sám dobře ví, že ODS teprve na té cestě obrátila, ale nikde zpět ještě není.

Věříte, že se ODS může dostat zpátky mezi nejsilnější strany nebo alespoň na ta dvouciferná čísla hlasů ve volbách? Nebo mají pravdu ti, kteří už ji pohřbívají?

Po víkendu jsem si vyhodnotil, že minimálně na ta dvouciferná čísla se dostat může. Kdyby se chovala jen z poloviny tak, jak naznačila, tak toho může dosáhnout. Na mne to dělalo dojem, že to možné docela dobře je už na základě víkendového kongresu.

Myslíte kdy? Už třeba v evropských volbách?

Ano, ale teď nesmí nic zkazit, musí v tom pokračovat. Jednoduché je zinscenovat kongres, ale teď se uvidí. Asi hledají, aby za tím poměrně pozitivním ohlasem kongresu následovaly další kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…