Důležitý evropský politik udeřil na Zemana

23.11.2015 12:19

Bývalý belgický premiér a vůdce liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt odsoudil v rozhovoru pro Respekt prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že si imigranti nezaslouží soucit a nemají tu co dělat. Kritický byl Verhofstadt i k belgickým autoritám či tajným službám, které nedokázaly zabránit pařížským teroristickým útokům.

Důležitý evropský politik udeřil na Zemana
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Lanškrouně

Redaktor Respektu Ondřej Kundra, který vedl s Verhofstadtem rozhovor, připomněl, že část příprav na teroristický útok v Paříži probíhala v Bruselu, odkud také prý dnes v přepočtu na obyvatele odchází nejvíce lidí bojovat za Islámský stát. Současný předseda belgické vlády již připustil, že bezpečnostní složky se dostatečně nevěnovaly radikalizaci některých lidí v jedné z problematických bruselských čtvrtí, kde nějakou dobu žil hlavní organizátor pařížských útoků Abdelhamid Abaaoud.

Podle Verhofstadta nesou za nastalou situaci odpovědnost belgické autority. Některé skupiny však prý byly postaveny v minulosti před soud. Verhofstadt zavzpomínal, že když byl v roce 2007 ministerským předsedou, díky práci bezpečnostních složek byla odhalena teroristická hrozba. „S vládou jsme rozhodli, aby došlo k infiltraci do teroristické buňky, trvalo to několik měsíců a nakonec byli ti lidé pozatýkáni a odsouzeni,“ uvedl belgický expremiér.

Dle názoru evropského vůdce liberálů nedokázaly tajné služby odhalit teroristické útoky v Paříži proto, že některé evropské státy nerespektují závazek sdílení informací. Mezi dalšími zase panuje velká míra nedůvěry. Klíčové informace tak přicházejí pozdě. Dle Verhofstadta by se měly tajné služby přizpůsobit tomu, že teroristé operují přeshraničně. A proto by prý také měla být vybudována tajná služba na evropské úrovni.

Nacionalista a populista Zeman

Odpor zemí střední Evropy k přerozdělování uprchlíků dle názoru vrchního evropského liberála hodně plyne z toho, že se začalo předposledním dílem celé skládačky, tedy rozdělováním uprchlíků. „Lidé jsou znejistělí. Je přitom naprosto šílené a neefektivní, že při neexistenci vnitřních hranic uvnitř Schengenu nemáme společné hraniční kontroly na vnější periferii,“ nelíbí se Verhofstadtovi, podle něhož bychom měli zintenzivnit a posílit síly pobřežní stráže a hraničních ostrah.

„Nevím, proč to říká, a nechápu, proč se nesnaží hledat pozitivní řešení. Je to rétorika ryzího nacionalisty a populisty,“ tak okomentoval belgický expremiér názor prezidenta Zemana, který mu odcitoval redaktor Respektu. Tedy, že imigranti si nezaslouží soucit a nemají tu co dělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…