Dusno kolem Petříčka: Máme společnou budoucnost, řekl sudetským Němcům velvyslanec Česka. A bude to mít dohru

10.06.2019 7:25

Na sudetoněmeckém sjezdu vystoupil český velvyslanec v Německu Tomáš Jan Podivínský. Nechal se slyšet, že věří ve společnou evropskou budoucnost sudetských Němců a Čechů. Píšou o tom Novinky.cz. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – své napsali europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), analytik Štěpán Kotrba a novinářka Lucie Groene.

Dusno kolem Petříčka: Máme společnou budoucnost, řekl sudetským Němcům velvyslanec Česka. A bude to mít dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Slova ocenil nejvyšší představitel Němců, vysídlených po válce z českých zemí, Bernd Posselt. Zároveň podle server Novinky.cz zdůraznil, že jeho zdravice je oficiálním vládním vzkazem z Česka. Podivínský ve svých slovech mimo jiné připomněl druhou světovou válku a také nacionalismus  – a to jako zpřetrhání vztahů mezi Čechy a sudetskými Němci. Hovořil i o pádu komunistického režimu v někdejším Československu, jako o příležitosti k následnému opětovnému sbližování. 

Anketa

Přejete si, aby sudetští Němci pořádali svůj sjezd na českém území?

4%
96%
hlasovalo: 10229 lidí

Původní text ZDE

„Jsem skálopevně přesvědčen, že před námi leží společná evropská budoucnost,“ uvedl Podivínský. Posselt jeho slova ocenil a uvedl, že sudetští Němci chtějí žít s Čechy v míru. Hovořil i o hrozbách nacionalismu a radikální levice i pravice. „Musíme brát nacionalismus velmi vážně. Tyto síly chtějí zničit vše, co zničit lze,“ sdělil Posselt s tím, že budoucnost Evroppy je v jednotě. 

„Sudetští Němci jsou vzorem budování mostů pro dobré vztahy mezi Českem a Bavorskem. Dnes můžeme hrdě říci, že po desetiletích rozdělení jsme dnes sousedy a přáteli v srdci Evropy,“ doplnil Posseltova slova bavorský premiér Mark Söder.

„Kdo toho Petříčka a s ním i ČSSD vyprovodí? Nebo už jsme Sudetoněmecká republika?“ poznamenal k tomu následně analytik Štěpán Kotrba. 

„Toto je silné kafe! Budu se ptát ministra zahraničních věcí, zda byl pan velvyslanec vyslán na tento slet ministerstvem zahraničních věcí případně, zda o jeho účasti jednala vláda. Pokud je jeho účast a slova, vnímána jako oficiální vládní vzkaz v kontextu toho, že sudetští Němci chtějí pro příště pořádat své srazy na našem území a bez toho, aby uznali Benešovy dekrety jedná se o další nabourání naší zahraniční politiky,“ nechala se slyšet také europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

„Pokud jsme se všichni nějak domnívali, že téma sudetští Němci jednou skončí, tak myslím, že naopak. Byla jsem na skok v Bavorsku a v rádiích tam nadšeně hlásí, jak si na sjezdu Landsmanschaftu notoval český velvyslanec a zástupce Němců, jak Sudetenlandsmanschaft přispěl k dobrým vztahům Německa a České republiky. A pozor: závěrem prohlásili, že ‚sudetští Němci jsou vzorem pro spojenou Evropu‘. Takže, kdo máte ty chalupy v pohraničí, asi bych sklidila, ale už nesila. Budou parlamentní volby, a jestli se do čela dostane Fiala (což si nemyslím, ale kdo ví, kolik výpadků při sčítání a ‚neplatných‘ hlasů bude), tak půjdeme příkladem a těm Sudeťákům se ještě omluvíme?“ poukázala bývalá novinářka Lucie Groene. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…