Dusno kolem plukovníka Foltýna. Informace o sbírání odposlechů, končí po hádce s Černochovou. Rovnou přechází na Hrad k Pavlovi

28.02.2023 16:49

Náčelník vojenské policie Otakar Foltýn nakrkl ministryni obrany Janu Černochovou a dostal od ní takovou výtku, že mu prý nezbylo nic jiného než rezignovat. Ale hned bude mít novou práci. Zamíří na Hrad za Petrem Pavlem.

Dusno kolem plukovníka Foltýna. Informace o sbírání odposlechů, končí po hádce s Černochovou. Rovnou přechází na Hrad k Pavlovi
Foto: Reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Otakar Foltýn

Bývalý šéf vojenské policie Otakar Foltýn rezignoval na svůj post. Podle serveru Novinky.cz naštval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), a to tím, že porušil dlouholetý rozkaz ministra obrany a nepostavil stíhaného šéfa inspekce vojenské policie Tomáše Voráče mimo službu. Voráč čelí obvinění kvůli nákupům techniky proti odposlechům ze zvláštních fondů vojenské policie.

Sám Foltýn se hájil tím, že Voráčův případ považoval za banalitu.

„Ministryně mi ale velmi explicitně sdělila, že to považuje za nesplnění rozkazu. A jediné, co jsem jako voják mohl udělat, bylo rezignovat,“ řekl Foltýn.

Černochová skutečně má za to, že Foltýn pochybil.

„Nechtěla jsem, aby na inspekci seděl obviněný člověk, protože to hází špatné světlo na celý sbor a ti lidé si to nezaslouží,“ řekla Černochová.  

Finále jejich sporu se mělo odehrát na sněmovním výboru pro obranu a být velmi bouřlivé. Tam padly i novinové informace, že pod Foltýnem ve vojenské policii měla vzniknout pofidérní buňka, která měla shromažďovat informace a dokonce sama provádět odposlechy. Pod vedením bývalé detektivky ÚOOZ se vojenští policisté měli připravovat na skutečně masivní odposlouchávání.

Opoziční poslance velmi zajímalo, proti komu mělo být zaměřeno. Podle Foltýna je to ale nesmysl. Připustil ale, že bývalou zaměstnankyni ÚOOZ Vendulu Kwasniakovou skutečně zaměstnal, aby vojenské policisty školila.

Server Seznam Zprávy k tomu doplnil, že Foltýn teď zamíří za Petrem Pavlem na Hrad.

„Ano, potvrzuji. Jsem přeložen k vojenské kanceláři prezidenta republiky, o mém zařazení rozhodne náčelník kanceláře,“ napsal Foltýn Seznam Zprávám. Hradní vojenskou kancelář povede Radek Hasala.

Foltýn se v pozici šéfa vojenských policistů zapsal i svými ostrými výroky proti těm, kteří nedostatečně odsuzují Rusko a jeho hybridní válku. O generálu Šándorovi řekl pořadu 168 hodin, že je to „šašek“ a o šiřitelích „proruských narativů“ uváděl, že jsou to životní ztroskotanci. „Někteří (v té situaci) páchají kriminální činnost, tihleti si našli způsob, jak zneužívat svobodu projevu“.

Nabádal všechny, ať své „proruské“ příbuzné přesvědčují a rozbíjejí jim jejich „bludy“.

 

 

Tématu „boje proti dezinformacím“ se držel ještě před nástupem do vojenské policie jako důstojník generálního štábu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kámoš kámošovi kámošem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 28.02.2023 16:53:10
Tihle se o práci bát nemusí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…