Dusno kolem smrtícího požáru: Svědci udávají hasiče. „Plachtu roztáhli, až když vyskočil pátý člověk!“ Jenže je tu i verze hasičů

09.08.2020 9:52

Zásah hasičů u tragického požáru v Bohumíně byl pomalý, řekl v reportáží serveru iDNES.cz 28letý svědek události Adrian Šipka, který jako jeden z prvních zaznamenal dým z bytu v 11. patře věžového panelového domu. Hasiči kritice oponují. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dal pokyn zveřejnit podrobný popis zásahu.

Dusno kolem smrtícího požáru: Svědci udávají hasiče. „Plachtu roztáhli, až když vyskočil pátý člověk!“ Jenže je tu i verze hasičů
Foto: Repro Facebook Tomas Minarcin
Popisek: Požár domu v Bohumíně

„My bychom byli nahoře rychleji,“ rozčiloval se během příjezdu hasičů Šipka, jenž dříve sám podle svých slov pracoval u dobrovolných hasičů. Na dým táhnoucí se z bytu nejdříve upozornil svou matku, která žije v 3. patře domu, kde k požáru došlo, s tím, aby zavolala okamžitě hasiče.

Podle něj trvalo několik desítek minut, než začal nějaký zásah. „Mamka to má změřené. Když jsem viděl v televizi, jak říkají, že dorazili během pár minut, tak jsem se akorát naštval,“ řekl. Hasičům vyčítá i to, že nenafukovali „plachtu“ hned po příjezdu, ale až když už tam byli mrtví lidé.

Od vzniku požáru tak sledoval zoufalé lidi, jak se snaží zachránit si život. „Slyšel jsem volat lidi o pomoc z balkonu. Pak jsem viděl ty lidi, jak skáčou dolů. Hořela jim záda, bylo to hrozné,“ popisuje tragickou událost, s tím, že někteří se zachránili tím, že přelezli na vedlejší balkon. Zemřelo 11 lidí včetně 3 dětí.

Někteří lidé očitého svědka hlasitě vyzývali, ať nechá hasiče během zásahu pracovat, jiní mu dávali za pravdu, že hasiči mohli být rychlejší.

Svědek události Adrian Šipka, který má v paneláku postiženém požárem několik známých, prý z doslechu ví, že v bytě se konala oslava a došlo na vyřizování účtů kvůli ženské. „Ten, co to zapálil, byl takový menší Rom. Policisté ho odvedli v poutech,“ dodal mladý muž. 

Na místě tragédie byla i CNN Prima News, která hovořila s očitou svědkyní Karinou Šipkovou. „Viděla jsem lidi, jak přelézají z balkónu na balkón. Pak přijeli hasiči. Dobré půl hodiny se nic nedělo, jen roztahovali hadice. Pak už začali lidé z druhé strany vyskakovat. Lidi na ně křičeli, ať neskáčou, jenomže oni už hořeli a začali skákat. Kdyby hasiči alespoň rozdělali plachtu. Až když spadl pátý člověk, tak teprve plachtu rozdělali,“ líčila zásah hasičů s tím, že lidé na hasiče sprostě pokřikovali, aby už něco dělali.

„Viděla jsem, jak i do baráku šli hasiči a roztahovali hadice, jestli to začali nejdřív hasit zevnitř, to nevím... Zvenku se ale nedělo absolutně nic a ti lidi neměli kam utéct,“ dodala Šipková.

Hasiči oponují, že s požáry bojují primárně uvnitř prostoru, jelikož vnitřní cesty jsou pro lidi i je samotné nebezpečnější. „Nepobíháme okolo se zvednutými hlavami po trávníku jako svědci, kterých se pak novináři ptají na práci hasičů. Jdeme rovnou tam, odkud ostatní utíkají,“ sdělil na svém twitteru velitel čety a tiskový mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nařídil zveřejnit podrobný popis zásahu. „K některým výpovědím v médiích – na můj pokyn zítra zveřejní ředitel HZS Moravskoslezského kraje přesnou časovou osu zásahu. Podle mých informací proběhlo vše naprosto profesionálně a v nejkratším možném čase,“ sdělil ministr ve svém tweetu.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…