Necelých dvacet procent Pražáků z „devítky“ rozhodlo: Postupuje mladý Smoljak a ódéesák

06.04.2019 16:07

Novým senátorem za Prahu 9 bude buďto její starosta Jan Jarolím (ODS), nebo scenárista David Smoljak (za Starosty). Voliči jim v prvním kole doplňovacích voleb, které dnes skončilo, dali přednost před dalšími osmi kandidáty. K volbám přišlo 18,48 procenta oprávněných voličů. Vyplývá to z výsledků, které Český statistický úřad zveřejnil na volebním webu. O tom, kdo z dvojice nahradí Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která na mandát rezignovala ze zdravotních důvodů, se rozhodne za týden ve druhém kole.

Necelých dvacet procent Pražáků z „devítky“ rozhodlo: Postupuje mladý Smoljak a ódéesák
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Jarolím, kandidát ODS s podporou lidovců, získal 24,25 procenta hlasů a Smoljak 23,53 procenta. Volební účast 18,48 procenta byla výrazně nižší než v roce 2014, kdy v prvním kole hlasovalo pro svého kandidáta do Senátu 37,14 procenta lidí. Tehdy však nešlo o doplňovací volby.

V poli poražených skončili mimo jiné bývalí senátoři Eva Syková a Libor Michálek, kteří se pokoušeli o návrat do horní parlamentní komory i loni na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…