Dvě civilizace vedle sebe, jedna se množí, druhá vymírá. Jakpak to, milé děti, asi dopadne? Do ČT pozvali svérázného biologa, a je z toho velmi nezvyklé Interview

22.12.2015 20:27

Máme vedle sebe dvě civilizace, jedna se nemnoží, druhá ano. Jakpak to asi, milé děti, může dopadnout? Špatně. Velmi špatně. Tato slova pronesl biolog a filosof Stanislav Komárek, který dnešní Evropu srovnal s Čínou roku 1840. Číňané tehdy byli závislí na opiu a my dnes podobně otročíme penězům. Nechť se nad námi nebesa smilují, pokud se naplní Komárkovy představy. Podle filosofa můžeme prý i médiím poděkovat za to, že naše civilizace umírá.

Dvě civilizace vedle sebe, jedna se množí, druhá vymírá. Jakpak to, milé děti, asi dopadne? Do ČT pozvali svérázného biologa, a je z toho velmi nezvyklé Interview
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Biolog a filosof Stanislav Komárek zavítal do úterního Interview ČT24, kde popsal, že Evropa opravdu nevzkvétá. „Je o velké impérium, byrokraticky spravované, ale bez patřičné průraznosti,“ poznamenal host. Připomíná mu to brežněvovský Sovětský svaz. Není ale jisté, zda EU bude následovat osud Brežněvova zkorumpovaného soustátí. Musíme si také uvědomit, že před sebou nemáme nějaký lákavější cíl. Pro sovětské satelity byl pohled na Západ určitým balzámem a vodítkem. „My se ale dnes nemáme kam koukat,“ poznamenal filosof.

Startují hrozivé pogromy

„Lidé dnes žijí v dostatku; to sice není špatně, ale je to nebezpečné, neboť si toho přestaneme vážit. A čeho si nevážíme, brzy zanikne,“ doplnil Komárek. Největším problémem budoucnosti, a to už relativně blízké budoucnosti, je naše vymírání. Biolog si posteskl nad tím, že si toho politici nevšímají. „My žijeme ve společnosti, která buduje přítomnost na úkor minulosti a na dluh budoucnosti,“ vyjádřil svůj názor myslitel. Nelze ale říci, že je Česká republika nejhorší. Komárek za minulého režimu emigroval do Rakouska a tam je to prý stejné.

„Jeden moment mám za naprosto klíčový. Šíří se pogromistické hony, viník problémů se hledá mimo naši společnost. Je třeba ho najít a hrrr na něj. Je přitom celkem jedno na koho. Abych jmenoval nějaký spolek dnes nezainteresovaný, tak je jedno, jestli se potáhne na zednáře nebo na zahrádkáře,“ varoval host.

Komárek má pochopení pro volání po větším bezpečí. To ovšem povede k jakési podobě policejního státu. Stojí ovšem za pozornost, že nám v Evropě ze scény v podstatě vymizel domácí evropský terorismus.

Otročíme civilizaci a média rozvracejí naši společnost

„My už nemáme civilizaci, civilizace má nás. My jí víceméně děláme otroky. Ona nám nasazuje chomout z plyše a nabízí nám různé radovánky. Ale dnes v Německu už žije padesát procent bezdětných párů. To už není ani na dotaz pro studenty prvního ročníku. Máme vedle sebe dvě populace, jedna se množí, druhá nikoli, jakpak to asi milé děti může dopadnout?“ ptal se Komárek.

Jako člověk, který rád jezdí do Číny, pronesl další varovná slova. Evropa je dnes na tom asi tak, jako byla Čína v roce 1840. Tehdy se Evropané snažili Číňany naučit na škodlivé opium. Evropa sice není závislá na opiu, ale na penězích z Číny. „A jestli projdeme byť jen polovinou otřesů, kterými prošla Čína v letech 1911 až 1978, kdy se opět stala zase trochu obyvatelnou, tak tedy potěš nebesa,“ varoval Komárek.

Západní společnost může pohřbít ještě jedna věc. Když se díváme do budoucnosti. Vidíme ji buď absolutně růžově, nebo absolutně černě. Právě toto vidění nás jednou může zabít a poděkovat za to prý můžeme médiím. „Média rozvracejí naši společnost, jsou totiž mnohem silnější než politikové. Já se obávám, že média se jednou z hlídacího psa demokracie stanou chrtem, který demokracii jednoho dne uštve.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…