Dvě stě osmdesát miliard ročně. Tolik podle vrchního kontrolora zahučí v šedé ekonomice

23.05.2016 19:39

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslav Kala usedl do křesla pro hosta v pondělním Interview ČT24. Uvítal zavedení elektronické evidence tržeb, ale připomněl politikům, že by se měli zaměřit spíše na velké ryby. Podle studie jedné z vysokých škol nám v šedé ekonomice mizí až 280 miliard korun ročně. Pomohlo by proto, kdyby se zjednodušily náš daňový systém i právní řád.

Dvě stě osmdesát miliard ročně. Tolik podle vrchního kontrolora zahučí v šedé ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

V úvodu ocenil přijetí zákona o EET. „Ty náklady na její zavedení možná budou pro někoho vysoké, ale já zastávám názor, že daně se platit mají,“ řekl jasně. Elektronická evidence dopadne především na ty, kteří své daně zkreslují, ale současně je třeba si posvítit i na ty velké podnikatele. Ti mají větší možnosti, jak si optimalizovat daně, ať už legálně nebo nelegálně, a je třeba se podívat i na ně.

Náš právní řád je příliš složitý

Existuje i studie jedné vysoké školy, která říká, že na výběru daní a celkově na šedé ekonomice přicházíme až o 280 miliard korun. K vymožení těchto peněz by mohla mnohem víc pomoci povinná kontrolní hlášení na výběr DPH. Pravdou ovšem také je, že to podnikatele dost zatěžuje. Podle Kaly je už dost složité vyplnit samotné daňové přiznání. Teď ještě navíc tohle. Daňové přiznání by mělo být tak snadné vyplnit, že by to měl zvládnout každý bez pomoci nějakého poradce. Dnešní moderní technika se snaží být k uživateli co nejvíce přátelská, opatření státu jsou však nepřátelská. A když už stát získává od občanů nejrůznější data, tak by se měl starat o to, aby nebyla zneužita, ale také aby byla využita.

NKÚ rovněž prověřil hospodaření Agentury CzechTurism a obrátil se na orgány činné v trestním řízení, neboť tato agentura podle úřadu nakládala nehospodárně. Lidé, kteří za nehospodárným počínáním stáli, podle Kaly už přišli o práci.

„Máme velký problém, že český právní řád je velmi neuspořádaný a nepřehledný. Ne všichni jsou lumpové. Často se stane, že úředník zvolí jeden výklad, ale někdo jiný zvolí jiný výklad. Takže je třeba, aby úředníci měli jistotu v práci,“ řekl prezident. Úřad se tak vlastně snaží přispět ke zkvalitnění legislativy.

S Čapím hnízdem se zásadní chyba stala. Tady...

Ve druhé polovině pořadu se Kala znovu vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo Andreje Babiše. Za problematické považuje už to, že podnikatel dostane dotaci na hotel, kde následně jedna noc přespání vyjde na několik tisíc korun. Ostatní problematické aspekty kauzy řeší jiné orgány, takže se k tomu prezident nechce příliš vyjadřovat.

„Jednoznačná chyba bylo v tom, že měl vzniknout projekt na podporu cestovního ruchu. Ale stalo se to? Slouží tento projekt na podporu cestovního ruchu? Měly orgány EU představu, že se z jejich dotací postaví takovýto resort? Ta dotace má sloužit především k tomu, aby byla vytvořena nová pracovní místa. Aby se udrželi lidé v regionu. A nejsem si jist, zda to bylo skutečně naplněno,“ varoval Kala.

V závěru pořadu odmítl kritiku NKÚ, že bude jen další institucí, která bude prověřovat hospodaření obcí a bude je v podstatě jen obtěžovat. NKÚ podle Kaly pracuje s určitým systémem vyhodnocování rizik, který je upozorní, že v té či oné obci by mohlo být něco v nepořádku. Ale to neznamená, že pak budou v daném místě zakazovat např. výstavbu chodníků. To, zda si obec postaví či nepostaví chodník, je věcí zastupitelů, stejně jako bylo věcí vlády, zda si koupí či nekoupí stíhačky gripen. Ani do tohoto rozhodnutí NKÚ nezasahoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…