Dveře číslo 508. Utajený detail kauzy Hlubuček

22.06.2022 8:54

Skupina obviněných kolem exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla měla podle informací z policejních dokumentů, které zveřejnil Radiožurnál, důmyslné strategie, jak poznat s kým se dá „domluvit“ a s kým nikoliv. Klíčem ke dveřím k ekonomickému řediteli pražského dopravního podniku Mateji Augustínovi, u něhož se řešilo přidělování zakázek dopravního podniku, byly například speciální vizitky, podle nichž Augustín hned poznal, jak s příchozím jednat. Ne vždy se ale dařilo. Nastaly i perné chvíle, kdy Augustín netušil, koho před sebou má.

Dveře číslo 508. Utajený detail kauzy Hlubuček
Foto: Repro Facebook
Popisek: Petr Hlubuček, náměstek primátora Hřiba, člen STANu

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Skupina kolem bývalého náměstka Hlubučka a podnikatele Redla se podle Radiožurnálu měla scházet v konspiračních bytech, kde se obvinění domlouvali na konkrétních zakázkách a také částkách. Redl prý do dvojice bytů „jezdil na dva až tři dny v týdnu“ a při setkáních měli obvinění mezi sebou komunikovat za použití zvířecích přezdívek. Redl tak byl „Mišák“, obviněný podnikatel Pavel Kos „Kosák“ a Hlubuček „Slepičák“. Výjimkou byl další obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja, jehož skupina nazývala „Guči“.
 
Pro rozeznání povolných lidí, kteří byli nakloněni „se dohodnout“, pak skupina připravila speciální vizitky, které v dopravním podniku jejich vlastníkům otevíraly vřelé přijetí ve dveřích k tehdejšímu ekonomickému řediteli pražského dopravního podniku Mateji Augustínovi do kanceláře 508 – právě uvedení tohoto čísla na vizitce bylo poznávacím znamením pro Augustína, že jde o člověka, se kterým je skupina domluvená. 
 
„V případě, že taková osoba předloží při jednání s Mgr. Augustínem jakožto s ekonomickým ředitelem DPP, a. s., tuto vizitku, tak Mgr. Augustín pozná, že jedná s osobou, se kterou organizovaná zločinecká skupina uzavřela dohodu,“ píše se podle Radiožurnálu v policejních dokumentech.
 
Augustín se prý i tak bál, že se speciální vizitka dostane do nesprávných rukou a navštívit jej přijde „nějaký estébák“, který by chtěl „otestovat, jestli funguje systém“.
 
Velmi nepříjemné chvíle už Augustín zažil, když šel s Dovhomiljou na jednu ze schůzek se zástupcem společnosti Inset s.r.o. a, jak si později stěžoval Redlovi, netušil, zdali má být vstřícný či nikoliv. 
 
Redlovi Augustín posléze líčil, že byl na Dovhomilju „nasraný“. „Ty mě někam dovlečeš, já vůbec nevím, kdo to je, co to je, ale to se tak nedělá,“ líčil, jak dostal po setkání „Guči“ Dovhomilja vynadáno.
 
Augustín však tehdy mohl být klidný, podle spisů, na něž Radiožurnál odkazuje, šlo totiž na schůzce se zástupcem společnosti Inset s.r.o. o setkání, při němž tato firma slíbila ochotu dát z jedné zakázky dopravního podniku „provizi“ 2,5 milionu korun. 
 
Skupina měla mít také pomoc v řadách policie v osobě policisty Karíma Nemraha, bratra obviněného podnikatele Zakaríy Nemraha, ten se postaral například o lustraci espézetky jednoho z vozidel, o němž se obvinění domnívali, že je sleduje. Na vozidlo přišli tím, že na svá auta zabudovali kamery a následně za pomoci softwaru analyzovali, zdali za nimi někdo nejezdí opakovaně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…