Dvořák prý zakázal zaměstnancům komentovat dění v ČT. A schytal to od starostenského Polčáka

13.01.2014 18:24

Server Aktuálně.cz nadále sleduje napjatou situaci v České televizi, kde přetrvává napětí potom, co zazněly věty o cenzuře ve zpravodajství veřejnoprávní televize. Generální ředitel Petr Dvořák zakázal o vnitřních poměrech televize informovat jiná média, čímž ale prý může překračovat nejen své kompetence, ale dokonce Ústavu a právo na svobodu projevu.

Dvořák prý zakázal zaměstnancům komentovat dění v ČT. A schytal to od starostenského Polčáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

"I v České televizi může existovat obchodní tajemství, například nějaký nový pořad, který vzniká z konkurenčních důvodů v utajení. Nebo výše slev z ceníkové reklamní ceny... To ale asi nebude tento případ," uvedl advokát Robert Pelikán z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. "Zdá se mi, že tady jde o protiústavní omezení svobody projevu daných osob; to ale berte s rezervou, na ústavní právo nejsem odborník," dodává.

Pelikánův kolega Marek Antoš je stejného názoru. Svoboda projevu má prý přednost před zájmy zaměstnavatele. V případě veřejnoprávního média by tento princip měl být vymáhán zvláště důrazně. Na skutečnost, že ČT není klasickou obchodní společností, upozorňuje i právník a poslanec Stanislav Polčák (STAN). ČT je podle něj specifická instituce zřízená zvláštním zákonem a podle toho je třeba přistupovat i k informování o ní. Pokud by byl někdo sankcionován za vynášení informací, podle Polčáka by se mohl obrátit na soud a ten by se zřejmě postavil na stranu sankcí postižené osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…