Džamila Stehlíková vypustila páru na svém blogu. Takto se pustila do Zemana

18.11.2014 15:37

Ostře se do prezidenta Miloše Zemana opřela bývalá ministryně pro lidská práva a menšiny, členka předsednictva Liberálně ekologické strany (LES) Džamila Stehlíková. Podle ní má Zeman na příčiny pádu komunismu podobný názor jako bývalý generální tajemník KSČM Miloš Jakeš.

Džamila Stehlíková vypustila páru na svém blogu. Takto se pustila do Zemana
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

„Podle Zemana občané na pádu komunismu žádnou zásluhu nemají. Ve skutečnosti politickým uspořádáním otřásla `neschopnost komunistického režimu, který byl stupidní`,“ napsala Stehlíková na svém blogu na serveru Aktuálně.cz s tím, že obdobný názor na příčinu pádu komunismu v tehdejším Československu má i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Podle něj za změnu režimu mohou chyby a nečinnost některých soudruhů doma a v Rusku.

Oba Milošové vidí změnu optikou komunistických papalášů

„Oba Milošové, které lid chtěl s odstupem 25 let `do koše`, vidí tehdejší společenskou změnu překvapivě podobně - optikou komunistických papalášů, kteří `něco` nebo `někoho` neuhlídali, jinak by vše bylo při starém, třeba jako v našem nedostižném společenském vzoru – v komunistické Číně,“ nebere si Stehlíková servítky.

Exministryně si všímá toho, že podle Zemana bodem obratu v revolučních událostech nebyla občanská statečnost a brutální zásah bezpečnostních složek na Národní třídě, ale nepravdivá zpráva o smrti studenta.

Zeman se symbolicky snaží popřít podíl národa na vlastním sebeurčení

Podle Stehlíkové se ale Zeman tím, že zpochybňuje historickou roli účastníků listopadových události, snaží symbolicky popřít podíl českého národa na vlastním sebeurčení.

„Zeman nevěří tomu, že by se po desetiletích sovětizace lid probudil, svrhl komunismus a jako suverén si sám zvolil svou budoucnost mimo zónu ruského geopolitického vlivu,“ poznamenává Stehlíková s tím, že podle Zemana povídačky o tom, co Václav Havel nazýval „probuzením národa“ patří k „útěšným mýtům“. Podle prezidenta je tvrdá realita zcela jiná, prý vždy bylo více těch, kdo se báli.

Zeman se snaží oloupit společnost o polistopadový étos

„Zeman varuje před `heroizací a mýtizací dějin`, především sametové revoluce, chce bourat `nepravdivé mýty` a tak se snaží oloupit českou společnost o polistopadový étos a sjednocující kolektivní identitu,“ upozorňuje bývalá ministryně pro lidská práva.

Podle ní ale tato společenská identita není žádným mýtem, ale příčinou toho, že jsme dnes plnohodnotnými členy EU a NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…