Džihádisto, stačí pět set euro a tady máš britský pas. Novináři odhalili děsivé díry v bezpečnostním systému

07.09.2017 19:56

Investigativní reportáž deníku Daily Mail odhaluje, jak snadné je pro migranty sehnat britský pas. Britské úřady se obávají příchodu dalších džihádistů do země.

Džihádisto, stačí pět set euro a tady máš britský pas. Novináři odhalili děsivé díry v bezpečnostním systému
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti na maďarsko-chorvatské hranici

Z Islámského státu se zpět do Velké Británie za poslední měsíce vrátily stovky džihádistů a britské zpravodajské služby mají plné ruce práce s jejich sledováním. Po reportáži Daily Mail z Athén přibudou zpravodajcům a bezpečnostním expertům další vrásky na čele. Spolupracovník ITV s krycím jménem Hashmet se vydal do řeckého hlavního města s cílem zjistit, jak obtížné je zde získat evropský pas.

Jak ukazuje skrytá kamera, v podstatě ihned po příchodu na známé náměstí Victoria se mu podařilo navázat kontakt se členy gangu, kteří kradou pasy britským turistům a poté je prodávají zájemcům z řad migrantů. Hashmetovi byl nabídnut požadovaný britský pas za pouhých 500 eur, pas, jehož někdejší majitel mu byl aspoň trochu podobný. Za příplatek dalších tří set eur by mu potom gang vložil do pasu přímo jeho fotografii.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Daily Mail byl černý trh s pasy doslova zaplaven 20 000 falešnými dokumenty a cena jednoho pasu v důsledku toho poklesla v průběhu jediného roku ze 2000 liber na pouhou čtvrtinu této částky. „Panují obavy, že islámští fanatici tak budou mít ještě více usnadněnou cestu do Velké Británii a dalších zemí. Šéf Europolu Rob Wainwright se obává, že současná opatření na hranicích nejsou schopna tak sofistikovaným padělkům čelit,“ píše deník.

Nezákonný obchod s pasy a dalšími dokumenty dle šéfa Europolu představuje jeden z nejzávažnějších problémů. „Mezitím dva nejmenovaní britští úředníci varovali, že v podstatě není možné zajistit na hranicích Velké Británie bezpečnost. Za poslední tři roky úřady zabavily při běžných kontrolách více než 6500 ilegálních dokumentů. To představuje více než dvojnásobný nárůst v porovnání s předchozími třemi lety.“

„Prodej falešných pasů je tady na denním pořádku. Pašeráky samozřejmě vůbec nezajímá, proč ten pas chcete. Nezjišťují si, kdo ve skutečnosti jste a jaké jsou vaše úmysly. Tvrdí každopádně, že s jejich pasy máte velkou šanci se do vybrané země dostat. To ostatně potvrzují i příbuzní těch, kterým se to už povedlo,“ cituje Daily Mail Hashmeta s tím, že aktuálně žije v Evropě minimálně 11 000 migrantů s padělanými dokumenty.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …