EU chce lidem nařídit, jak mají myslet. Varovné volání analytičky z institutu kritického k islámu

31.03.2019 11:51

Komentátorka, právnička, politická analytička a vedoucí spolupracovnice think-tanku Gatestone Institute Judith Bergmanová se domnívá, že EU nařizuje Evropanům, jak mají myslet. Přesvědčte se sami, jak k tomuto názoru došla.

EU chce lidem nařídit, jak mají myslet. Varovné volání analytičky z institutu kritického k islámu
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Máme za sebou Evropský týden mediální gramotnosti. Podle Bergmanové je to pokus EU nařídit lidem, co si mají myslet.

„Evropané nyní zjevně potřebují další nepostradatelné pokyny Evropské komise, aby se naučili, jak správně chápat, číst a interpretovat zprávy, ať už se jedná o zprávy z tradičních zdrojů nebo z internetu. Důvody, jak a proč se stalo úkolem byrokracie EU učit Evropany, co mají číst a co si mají myslet, jsou poněkud obskurní,“ uvedla analytička.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už ukázal, kudy by se chtěl vydat, když volal po zřízení Evropské agentury na ochranu demokracie. Agentura by měla nastavit taková pravidla, která by z internetu vytlačila podněcování k nenávisti a násilí. Samo o sobě to zní dobře, ale i v češtině se říká, že i cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Podle Bergmanové je problém v tom, kdo určí, co už je projevem nenávisti a co si zaslouží být odstraněno a co ještě svobodné vyjádření názoru.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

„Na základě předchozích zkušeností se dá očekávat, že nenávistné bude všechno, co bude v rozporu s politikou lídrů EU. V Macronově Francii, například, Marine Le Penová, lídryně Národního sdružení (dříve Národní fronta), byla obviněna z rozšiřování ‚násilných zpráv, které podněcují terorismus, pornografii, nebo vážně poškozují lidskou důstojnost‘, protože na Twitteru zveřejnila fotografie ukrutností spáchaných v roce 2015 Islámským státem v Sýrii a Iráku, které mohli spatřit i nezletilí. Jedna z fotografií ukázala tělo Jamese Foleyho, amerického novináře, kterému teroristé ISIS uřezali hlavu, na dalších fotografiích byl zobrazen muž v oranžové kombinéze přejížděný tankem a muž, který je v kleci upalován zaživa. ‚Toto je Daeš!‘ napsala Marine Le Penová ve zprávě zveřejněné několik týdnů po útoku ISIS v Paříži v listopadu 2015, ve kterém bylo zavražděno 130 lidí,“ uvedla analytička.

Příklad Marine Le Penové podle Bergmanové ukazuje, že boj EU za mediální gramotnost je v podstatě bojem za sjednocení názorů ve společnosti, což uškodí myšlenkové různorodosti a svobodě slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…