EU chce zakázat šťourátka do ucha. A to rozhodně není vše

28.05.2018 16:47

O omezení dopadů plastového znečištění se pokouší návrh nové směrnice, kterou zveřejnila Evropská komise. V návrhu lze najít zákaz vybraných jednorázových plastů, jako jsou příbory, brčka či talíře, pro které jsou dnes již šetrnější alternativy. Návrh vítá i Jan Freidinger z nevládní neziskové organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace. Zároveň také vyzývá, aby se stejně zachovali i zástupci průmyslu a čeští politici.

EU chce zakázat šťourátka do ucha. A to rozhodně není vše
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Tímto návrhem nové legislativy Komise reaguje hlavně na alarmující vědecká data o množství a všudypřítomnosti plastového znečištění. Za omezení jednorázových plastů se navíc po celé Evropě vyslovily statisíce lidí. V Česku výzvu evropským ministrům Plast je past podepsalo do konce loňského listopadu téměř 50 tisíc lidí.

Plastové znečištění je podle Jana Freidingera všude kolem nás a řešení si žádá razantní opatření včetně zákazů zbytečných a snadno nahraditelných jednorázových plastů. „Návrh opatření proto vítáme a věříme, že stejně se zachovají i zástupci průmyslu a čeští politici. Naopak vyzýváme české europoslance a českou vládu, aby se zasadila o doplnění směrnice o celoevropské závazné cíle na omezení jednorázových jídelních boxů a plastových kelímků,“ dodal.

Směrnice má za cíl předcházet a redukovat dopady určitých plastů na životní prostředí, především pak na moře a oceány. Za tímto účelem přináší různá opatření řešící problematiku jednorázových plastů – od zákazů plastů přes jejich redukci a lepší značení až po rozšířenou odpovědnost výrobců za obaly jejich výrobků.

Jako jedno z hlavních opatření uvádí zákaz některých plastových výrobků. Pokud podle směrnice existují dostupné a cenově přijatelné alternativy, bude prodej plastových výrobků na jedno použití zakázán. „Zákaz se bude vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balónkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z udržitelnějších materiálů,“ stojí v textu. Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou prý na trhu povoleny pouze v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě.

Dalším bodem opatření jsou cíle snížení spotřeby. Členské státy tak budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků. „Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně,“ navrhuje směrnice.

Nechybí ani upřesnění povinnosti pro výrobce. Ti se podle návrhu směrnice budou podílet na nákladech spojených s nakládáním s odpady, s úklidem a také s osvětovými opatřeními, pokud jde o nádoby na potraviny, sáčky a obaly (např. od bramborových lupínků a cukrovinek), nápojové obaly a kelímky, tabákové výrobky s filtry (např. cigaretové nedopalky), vlhčené ubrousky, balónky a lehké plastové tašky. Dostanou prý také pobídky k vývoji méně znečišťujících alternativ k těmto produktům.

Cíle v oblasti sběru jsou pak podle směrnice takové, že členské státy budou povinny do roku 2025 zajistit sběr 90 % jednorázových plastových láhví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh. Dalším opatřením jsou i požadavky na označování. „Některé produkty budou muset mít jasné a standardizované označení, které bude obsahovat návod, jak se má odpad odstraňovat, a informace o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich,“ stojí v textu. Konrétně jde o hygienické vložky, vlhčené ubrousky či balónky.

  • Více informací o směrnici ZDE

Dále členské státy budou prý povinny zvyšovat informovanost spotřebitelů o negativních dopadech vyhazování plastů na jedno použití a rybolovných zařízení a také o dostupných systémech pro opětovné použití a možnostech nakládání s odpady ze všech těchto výrobků. Než vstoupí směrnice v platnost, musí ji schválit členské státy EU a Evropský parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…