EU má návod, jak čelit uprchlíkům, už čtrnáct let. Jenže ho prý blokuje Německo

21.09.2015 23:07

Evropská unie má připravený postup, jak zvládat velkou uprchlickou vlnu už od roku 2001, ale bohaté západní státy v čele s Německem jeho aktivování blokují, protože chtějí uprchlickou vlnu rozprostřít po všech zemích EU. To vyplynulo z diskuse o uprchlických kvótách, které se v pondělních Událostech, komentářích účastnili náměstek ministra vnitra pro legislativu Petr Mlsna, europoslanec Jiří Pospíšil (nestraník zvolený za TOP 09) a hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD).

EU má návod, jak čelit uprchlíkům, už čtrnáct let. Jenže ho prý blokuje Německo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Mlsna nejprve prozradil, že se předpokládá, že zítra dostane česká strana písemné odpovědi na její dotazy ohledně plánu na rozdělování uprchlíků mezi země EU podle pevných kvót. Podle oněch odpovědí se pak česká strana rozhodne o dalším postupu.

Pospíšil ohledně závěru českých expertů, že plánované kvóty mohou být protiprávní, upozornil, že na každé právo lze mít různý právní názor. To prý dvojnásobně platí pro evropské právo. Ovšem body, které české Ministerstvo vnitra považuje za sporné, považuje za sporné také.

Většina europoslanců propadla emocím

Zmínil se i o náladách v Evropském parlamentu: „Mám pocit, že většina europoslanců propadla emocím, že pokud hned nepřijmeme kvóty, že se rozpadne evropská solidarita.“

Vyjádřil obavy například z toho, kdo bude uprchlíky držet ve státě, kterému budou přiděleni, jak dlouho budou muset zůstat v přidělené zemi, zda by to nebylo v rozporu se Ženevskými konvencemi, kdo je bude muset vracet zpět, pokud se rozhodnou z přiděleného státu odejít, atd.

Prakticky nikdo z uprchlíků z Afriky nechtěl do střední a východní Evropy

Mlsna pak upozornil, že EU má pravidla pro vypořádání se s podobně velkou uprchlickou vlnou, jakou zažíváme nyní, už z roku 2001. „Podle té směrnice není možné uprchlíka přidělit jinam, on může jít tam, kam chce, asi proto není vůle ji aktivovat,“ dodal k tomu Pospíšil. A připomněl, že když před šesti lety Malta čelila uprchlické krizi, tehdy se mluvilo o tom, že uprchlíky z Afriky přerozdělí. „Ale téměř nikdo z nich nechtěl jít do zemí střední a východní Evropy,“ podotkl europoslanec. Podle něj Německo a ostatní bohaté západní země chtějí tento problém rozprostřít mezi ostatní státy EU. Pokud kvóty projdou, je Pospíšil ochoten se vsadit o láhev šampaňského, že do dvou let budou Česku přidělení uprchlíci opět mimo naše území. „Zabránit tomu může jen konec Schengenu,“ dodal Pospíšil.

Havel se domnívá, že je třeba střežit vnější hranice schengenského prostoru a uprchlíky vrátit do zemí, do kterých uprchlíci vstoupili jako do první země EU.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…