EU podporuje dohodu z Minska, na selhání ale bude reagovat

13.02.2015 6:44

Lídři zemí Evropské unie "opatrně podporují" dohodu o příměří na Ukrajině, uzavřenou v noci na dnešek v Minsku, řekl novinářům po dnešním unijním summitu v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk. Slova na papíře se podle něj musí proměnit ve skutky a unie tomu hodlá pomáhat. Pokud však bude vývoj opačný a dohoda prosazena nebude, nebude EU podle Tuska váhat s přijetím "potřebných kroků". Podle premiéra Bohuslava Sobotky EU dodržování dohod vyhodnotí nejpozději na svém příštím summitu v březnu. Informuje o tom ČTK.

EU podporuje dohodu z Minska, na selhání ale bude reagovat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

"Jsme jednotní a náš kurs se nemění," zdůraznil Tusk, který dnes krizi na východě Ukrajiny opakovaně označoval za hrozbu nejen pro nezávislost a územní celistvost této země, ale pro celé geopolitické uspořádání Evropy po roce 1989. 
    
V Minsku se dnes ráno německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentu Francoisi Hollandovi po mnohahodinovém jednání podařilo s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem dohodnout třináctibodový plán příměří. Platit má od noci ze soboty na neděli, dnes na východě Ukrajiny ale boje ještě rozhodně neustaly. 
    
"Celá Evropská unie je rozhodnuta trvat na dodržení toho, co podepsali zástupci čtyř zemí v Minsku," zdůraznil Sobotka. Provádění hodlá EU podle něj velmi přesně hlídat. Dnes ale summit žádné předběžné závěry neučinil a například neuložil Evropské komisi přípravu možných variant dalších sankcí. Na druhou stranu summit ani nezrušil nové restrikce proti 19 osobám a devíti firmám, které byly odsouhlaseny už v pondělí a jejichž spuštění bylo o týden odloženo. 
    
Podle českého premiéra má EU dobrou vůli a vnímá, že podobnou dobrou vůli v Minsku projevily i Rusko a Ukrajina. Za důležitý signál, zda Rusko míní dohody vážně, přitom podle Sobotky bude skutečné nedělní utichnutí bojů. "My se dnes shodli na tom, že EU bude pomáhat kontrolovat to, jestli se ta smlouva dodržuje," vysvětlil Sobotka. Ruský prezident Vladimir Putin svou účastí v Minsku podle něj přijal osobní odpovědnost za prosazení dohod. 
    
Porošenko byl dnes na bruselském summitu přítomen a prezidenty a premiéry osmadvacítky oslovil. Podle Tuska nabídl "střízlivé hodnocení" dohody z Minska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…