EU směřuje k federalizaci proti vůli občanů, varuje Bárta

01.07.2012 18:53

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta kritizoval závěry včera skončeného summitu Evropské unie, kde lídři odhlasovali přijetí jednotné kontroly nad bankami, což je podle něj de facto bankovní unie. Podle Bárty se jedná o alarmující krok.

EU směřuje k federalizaci proti vůli občanů, varuje Bárta
Foto: tan
Popisek: Vít Bárta v nedělní Partii na Primě

„Včerejší jednání bylo do značné míry průlomové. Severní křídlo eurozóny v podstatě ustoupilo tomu jižnímu. Ta rozpočtově odpovědná část byla přehlasována. Ke skupině státu jako jsou Itálie a Španělsko se totiž poprvé připojila i Francie. Je to poprvé, co se Francie odklonila od Německa, a tento rozhodující dvojblok se rozpadl. Německo tak má v eurozóně už jen velmi málo spojenců a v podstatě nemá s kým svoji politiku prosazovat,“ myslí si Bárta.

Jižní státy již nejsou podle Bárty schopné financovat svoje dluhy. „Pro tyto státy je však naprosto nemyslitelné, aby k nim jezdili kontroloři Bruselu a určovali pravidla jak má či nemá vypadat rozpočet,“ napsal faktický šéf VV.

„Celé toto snažení je jednoznačné cesta k federalizaci. Vytvoří se společná správa nad rozpočty a daněmi. Bude zavedena bankovní i fiskální unie. Nic se ale nestane s tím, že jižní křídlo není konkurenceschopné a že je pro něj euro příliš tvrdá měna. Dojde tak v podstatě k vytvoření penězovodu mezi severem a jihem. To je skutečná vize EU,“ konstatuje Bárta s tím, že se tak děje proti vůli občanů EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…