EU vymýšlí stále nové kvóty a regulace. Kdo ctí svobodu, musí podle Petra Macha usilovat o její opuštění

28.09.2017 18:35

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) se rozhodl odejít z Evropského parlamentu. Místo toho se chce pokusit vstoupit do parlamentu českého. Co by zde rád prosazoval? Nejen o tom mluvil v předvolebním seriálu Českého rozhlasu. Hovořil o nutnosti navrátit svobodu do společnosti, ale také o tvrdém boji proti kvótám, které nám dnes vnucují státy západní Evropy.

EU vymýšlí stále nové kvóty a regulace. Kdo ctí svobodu, musí podle Petra Macha usilovat o její opuštění
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach a britský politik Nigel Farage

„Já jsem původní profesí ekonom, tak si dovolím relativizovat tvrzení, že se naší ekonomice daří, ale já bych si představoval, že bychom mohli růst o šest, sedm nebo i osm procent,“ konstatoval Mach hned na úvod s poukazem na silné ekonomiky v našem sousedství. Proč tedy naše ekonomika neroste rychleji? Protože není založena na svobodě. „My potřebujeme zrušit všechny nespravedlivé dotace, a to teď nemluvím jen o Čapím hnízdě... Kdybychom místo tohoto přerozdělování snížili daně všem, tak bychom jim pomohli více,“ zdůraznil host.

V obecné rovině kritizoval fakt, že i v době růstu se Česká republika zadlužuje i v okamžiku ekonomického růstu.

Pár slov padlo také k českému školství. Problém je podle Macha v tom, že Evropská unie nám diktovala kvóty, že čtyřicet procent lidí u nás má mít vysokou školu, nařkl Mach Brusel s tím, že tihle vysokoškoláci mnohdy umějí méně, než kdysi uměli studenti středních ekonomických škol.

Celý rozhovor naleznete zde.

Poměrně kritický byl Mach také k důchodovému systému. Průběžné financování důchodového systému je podle šéfa Svobodných relativně v pořádku, jen je třeba říci, že by mladí lidé měli dostat možnost připojistit se na stáří nebo se zajistit i jinou cestou. V obecné rovině má ovšem Mach za to, že je nesmyslné lidem slibovat, co bude s důchody za deset či dvacet let, protože mezitím mohou politici přijmout celou řadu zákonů, které změní podmínky.

Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani některé sociální dávky.

„Velkým problémem je takzvaný příspěvek na bydlení, který se stal zdrojem mafiánského příjmu. Organizátoři ubytoven čerpají státní dotaci, dostávají nájemné, které je často vyšší než v docela solidním bydlení ve městech. A přitom je to za velice nuzné bydlení. Tato dávka by se podle Svobodných měla zcela zrušit. Pokud má někdo nízké příjmy, bude zřejmě bydlet v odpovídajících podmínkách. Nebude mít třeba tak luxusní koupelnu jako někdo jiný, to se nedá nic dělat. Ale je potřeba, aby i Romové měli možnost najít práci. Teď v létě v Košířích, kde bydlím, probíhaly rozsáhlé výkopové práce,“ podotkl Mach.

Věnoval se také otázkám bezpečnosti v České republice. „Zaplať pánbůh jsme stále ještě krásnou a bezpečnou zemí, když to člověk srovná s tím, co se děje na západ od nás. Bohužel západní Evropa je nakažena současnou vlnou islámského terorismu. Vypadá to, že proti tomu neumí bojovat. A naší jedinou odpovědností je, aby se to nepřeneslo k nám. Aby Česká republika zůstala bezpečnou zemí,“ přál si Mach.

„Proto je pro nás klíčové nepřipustit žádné kvóty. Nic na ten způsob. Uchovat si naši vlastní azylovou politiku, nenechat si od Evropské unie nadiktovat pravidla podle jejich přání, komu a jak udělovat azyl. Mělo by to zůstat na nás, to je strašně důležité. Například v Itálii soukromé, neziskové organizace, vláda, Evropská unie vozí migranty do Evropy, to je něco, co by u nás bylo trestným činem převaděčství. Nemáme ale šanci změnit politiku italské vlády, takže se musíme starat o nás. Jediná naše odpovědnost je nepřinést tenhle problém do České republiky, nepřijmout žádnou kvótu,“ zdůrazňoval lídr Svobodných.

Pak se vrátil k tématu obhajoby svobody, které považuje za absolutně nejzásadnější. Svobody se dovolává i ve chvíli, kdy přišel na přetřes boj s dezinformacemi. Mach se domnívá, že si každý může přečíst a vyslechnout, co je mu libo, a má jistě dost rozumu na to, aby nevěřil všemu, co čte na internetu nebo slyší v televizi.

V rámci zachování svobody bychom také měli opustit Evropskou unii, protože ta vymýšlí nové a nové regulace, které naši svobodu omezují, čemuž je podle Macha třeba se vzepřít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…