Ekonom Kovanda navrhl, co by se mělo zdanit a politici se toho bojí. Unikají tak prý miliardy

03.01.2019 17:36

Ekonom Lukáš Kovanda se rozhovořil s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým o ekonomických výhledech na letošní rok. V pořadu na serveru XTV.cz však také mluvil o tom, že v Česku vynáší sex miliardy.

Ekonom Kovanda navrhl, co by se mělo zdanit a politici se toho bojí. Unikají tak prý miliardy
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

„Rok 2019 bude v zásadě horší, než byl rok předchozí, ale nepřijde krize. Lidem stále porostou mzdy, takže když se zaměříme na to, jaká bude inflace, tak stále kupní síla bude narůstat,“ míní Kovanda, že půjde o běžný standard. 

Následně se rozhovořil o mzdách a úskalích zaměstnavatelů. „Přetahování vede ke mzdové spirále. Nahlodávají se zisky firem a konkurenceschopnost,“ poznamenal Kovanda s tím, že společnosti pak třeba nebudou mít dostatek financí na investice. 

  • Video najdete ZDE

„Hypotéky budou drahé, ale máme bdělou Českou národní banku, kdy provedla regulaci a zapověděla bankám, aby půjčily těm rizikovým klientům. Určitě bych se neobával toho, že se stane to, co v minulých letech v USA,“ poznamenal Kovanda a hovořil i o lichvářích a dluzích. „Tam to nebezpečí je,“ podotkl a varoval před tím, že se lidé nebojí. V té souvislosti hovořil i o exekucích. Průměrná mzda pak podle Kovandy bude na konci roku 36 tisíc korun. 

Podle jeho slov by pak člověk s příjmem 30 tisíc měl mít 300 tisíc na spořicím účtu, aby si mohl najít novou práci v případě, když jej vyhodí,“ podotkl také radu občanům. „Když bude krize, může to trvat i dva roky, než najde práci,“ poznamenal dále Kovanda a hovořil také o euru. „Moje predikce na konci roku je 24,80 koruny za jedno euro,“ vyvrátil Kovanda slova věštkyně Jolandy, že euro bude za třicet korun. Naše země má pak podle jeho slov v přepočtu na obyvatele největší devizové rezervy.  

Byznys je pak podle Kovandy stále v IT sféře. „Kdo umí programovat, nejlepší, co děti naučit, je kromě angličtiny programování. Vždycky bude někdo, kdo bude muset naučit roboty jednotlivým programům,“ poznamenal Kovanda. 

„Šedá ekonomika je důležitá. Je pro nás signálem toho, zda už to nepřeháníme v bílé ekonomice s regulacemi,“ podotkl Kovanda. Závěrem pak hovořil o prostituci, kterou by on osobně zdanil a udělal by z toho standardní byznys. „Když daní Uber a Airbnb, proč ne tohle? Komunální politici se obávají, že by legalizovali prostituci před svými voliči, pro které je to něco, co nepatří do slušného světa. Na prostituci v ČR unikají miliardy,“ zakončil ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…