Ekonom: Nečasova vláda dělala z lidí parazity. Vůbec jim nepomáhala

25.06.2013 9:42

Ekonom působící ve Světové bance ve Washingtonu Tomáš Prouza se na kauzu spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, která vedla až k pádu vlády, dívá nejen z hospodářského hlediska. Ačkoli hlavním tématem diskusí o Nečasově odkazu je téma korupce, Nečasova éra podle něj změnila českou společnost mnohem výrazněji, a to bohužel k horšímu.

Ekonom: Nečasova vláda dělala z lidí parazity. Vůbec jim nepomáhala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Ekonom žijící ve Spojených státech prý občas zaslechne otázku, jestli je pádu české vlády škoda a jak dobrá ta vláda vlastně byla. Z ekonomického pohledu je prý odpověď jednoduchá. "Vláda přes správnou rétoriku a chytře formulované sliby nakonec nedokázala splnit nic z toho, co si předsevzala. A tak je jejím odkazem místo zdravých veřejných financí nejvyšší veřejný dluh a nejdelší ekonomický propad v české historii," píše Prouza na svém blogu na serveru iHNed.cz.

Selhání pravicové vlády v ekonomické oblasti označuje za neodpustitelné, ale kromě hospodářských prohřešků prý Nečas dopustil něco, co nejde jen tak napravit - hluboké rozdělení společnosti. "Nečasova vláda začala vytvářet nepřátele státu z těch, kteří prostě neměli štěstí. Někteří ho skutečně neměli, a i když se snažili svůj osud změnit, stát jim prostě pomocnou ruku nepodal a naopak jim pod nohy házel spoustu byrokratických klacků," pokračuje ekonom.

Můžou za to oni

Současná vládní koalice prý vzala za svou politiku obviňování "těch druhých", které bylo vlastní extremistickým stranám, a povýšila ji na všeobecně přijatelnou a také praktikovanou filozofii. "Místo toho, aby Nečas nejdříve jako ministr práce a sociálních věcí a následně jako premiér hledal cesty, jak lidem pomoci a jak je zpátky zapojit do aktivního života, přijal hru na hledání parazitů," dodává Prouza.

Nečas prý místo toho, aby se snažil budovat tolerantní a soucitnou společnost, přijal za svou filozofii společnosti šlapající po těch, kteří jsou o společenský žebříček níže, uzavírá ekonom Tomáš Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…