Ekonom: Okrádají vás, Češi. Víte o tom?

30.10.2018 10:51

Když přijdete do banky, máte dvě možnosti. Buď jí svěřit své peníze a „spořit si“, nebo si od banky peníze naopak vypůjčit. První možnost je přitom stále méně lákavá a ekonom Lukáš Kovanda ve svém textu dokazuje, že lepší to nemusí být už nikdy.

Ekonom: Okrádají vás, Češi. Víte o tom?
Foto: pujcka.co
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Banky totiž nemají důvod předcházet si spořivé klienty alespoň trochu atraktivními úroky. Ty dnešní často nepokryjí dokonce ani inflaci.

„Důvodem je to, že banky vlastně jejich peníze ani tolik nepotřebují. Rozhodně ne tolik, aby jim stálo za to zvýšit úroky a tím získat od vkladatelů více peněz. Banky totiž mají dost svých peněz vlastních. Mají už teď více peněz z vkladů a rezerv než jsou schopny a ochotny rozpůjčovat,“ vysvětluje ekonom. A tři roky intervencí České národní banky prý tento přebytek ještě navýšily.

Anketa

Udělil Miloš Zeman letos státní vyznamenání správným osobnostem?

92%
8%
hlasovalo: 8666 lidí

„V důsledku intervence tak dochází k přesunu celospolečenského bohatství od střadatelů k bankám, které jsou aktuálně rekordně ziskové,“ vysvětluje ekonom Kovanda.

EKONOMICKÝ ROZBOR, PROČ K TOMU DOŠLO, SI MŮŽETE PROSTUDOVAT ZDE

Kromě toho Česká národní banka vysílá všem lidem v této zemi signál, že spořit se nevyplácí, že je mnohem lepší si půjčit a pak splácet dluh. A když lidi takto navnadila k půjčování, tak výrazně zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték.

Chování České národní banky má podle Kovandy dva důsledky, oba negativní. Tím prvním je znehodnocení měny, ačkoliv má trochu jinou podobu, než klasické inflace. Tím druhým je posílení nedůvěry k uvážlivému, hospodárnému a úspornému nakládání s penězi. A to je průšvih, který nás může trápit celé generace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…