Ekonom Sedláček v novinách účtuje s proruskými tendencemi českých politiků. Prý je to nebezpečné

16.10.2014 12:38

Proč se v posledních letech Václav Klaus, Miloš Zeman, Petr Nečas a nejnověji i premiér Bohuslav Sobotka tak moc ohlížejí za Ruskem? Ve čtvrtečních Hospodářských novinách se nad tím zamýšlí makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Ekonom Sedláček v novinách účtuje s proruskými tendencemi českých politiků. Prý je to nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

„Je až podezřelé, že Václav Klaus, původně výrazně prozápadní politik, v posledních letech své moci otočil a jeho rétorika se stávala čím dál tím více shodnou nikoli s Bruselem, ale s Moskvou,“ píše Sedláček s tím, že k podobnému obratu došlo i u Miloše Zemana, který prý ohledně Ukrajiny přebírá ideologii spíše ruskou než západní.

Něco podobného se stalo i posledním dvěma českým premiérům. Nečas prý byl tím, kdo začal vyzdvihovat Rusko jako důležitého obchodního partnera. A Sobotka se podle Sedláčka na mezinárodní scéně profiluje liknavým až cynickým postojem vůči sankcím. „Existuje nějaká temná síla, které dělá radost, když si rozhazujeme dlouho budované přátelství se Západem?“ pokládá si Sedláček řečnickou otázku.

A poukazuje na to, že až tolik nezáleží na tom, zda bude sazba DPH taková či jiná nebo jak velký bude schodek. Za důležitou považuje celkovou orientaci země. Dochází k závěru, že přestáváme být pro Západ srozumitelní. „Nevíme, co chceme. A to je na úrovni státu nebezpečné,“ varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…