Ekonomický novinář píše o milionech pro vyhozeného šéfa drah

01.08.2013 12:42

Vedoucí ekonomické rubriky deníku MF Dnes Jiří Štický nemá rád, když někdo v souvislosti s místními poměry hovoří o České republice blahosklonně jako o zemi ve východní Evropě, kde se dá lecjaký "smrádek" tolerovat. Případ Petra Žaludy, který dostal vyhazov z postu šéfa Českých drah, jej ale prý nutí tento postoj přehodnotit.

Ekonomický novinář píše o milionech pro vyhozeného šéfa drah
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

"Příběh šéfa Českých drah Petra Žaludy je takovým pěkným východoevropským probuzením. Jmenovaný do funkce Alešem Řebíčkem, který kromě východní cesty zvolil i východoevropský výraz. Odvolaný Zdeňkem Žákem, ministrem teprve čekajícím na důvěru," píše Štický ve svém komentáři pro deník MF Dnes.

Podle šéfa ekonomické rubriky upozorňuje Žák na závratné odstupné, které Žaluda dostane, prý proto, aby veřejnosti jasně ukázal, kdo je zlý a kdo je ten hodný. Ministr totiž nezapomíná podotknout, že odstupné ve výši 11 až 12 milionů vyplývá z nastavení smlouvy, kterou podepsal jeden z jeho předchůdců.

Štický toto označuje za "vskutku orientální" nastavení manažerské smlouvy. Příčnou takové smlouvy je podle redaktora právě východoevropský přístup ke správě státních podniků v Česku.

Zaplatíme po východním způsobu všichni

Žaluda měl prý pro východoevropské mravy velké pochopení. Proto taky během pěti let ve funkci přežil sedm ministrů, dokud nenarazil na osobního nepřítele. "Být vstřícný i k bizarním nápadům byzantských politiků patří k práci manažera," podotýká Štický.

"Nemusí se vám to líbit, můžete dokonce cizince opravovat - ne, Česko je střední Evropa - stejně za to všechno nakonec po východním způsobu zaplatíte," uzavírá svůj komentář redaktor MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…