Ekonomičtí ministři dohodli úspory. Důchody budou růst pomalu

10.04.2012 14:21

Ekonomičtí ministři ze všech tří vládních stran se dohodli na úsporných opatřeních. Dohodu musí ještě potvrdit vedení stran vládní koalice a jednání kabinetu ve středu 11. dubna.

Ekonomičtí ministři dohodli úspory. Důchody budou růst pomalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Úsporná opatření, na kterých se dohodli ekonomičtí zástupci tří vládních stran, by měla udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP – alespoň v letech 2013 a 2014. Dohoda by měla umožnit pokračování nynější vlády. Potvrdit ji ještě musí vedení stran.

Ekonomičtí ministři se dohodli například na pomalejším růstu důchodů, tedy ne úplném zmrazení. DPH bude navíc mít sazby 15 a 21 procent. Tyto a další kroky by podle ministrů měly příští rok uspořit 42,4 miliardy korun. V roce 2014 pak dvojnásobek.

Premiér Petr Nečas jasně prohlásil ještě před jednáním, že pokud se strany nedomluví na úsporách a ve středu to nepotvrdí i vláda, ODS spolu s TOP 09 prosadí předčasné volby. Věci veřejné totiž původně hrozily demisemi jejich ministrů.

"My jsme nikdy neměli žádný problém se škrty," prohlašoval však nyní předseda Radek John. Podle něj se jeho partneři ODS a TOP 09 akorát "draly do otevřených dveří". Míní proto, že mnohem složitější bude dohoda na nových pravidlech koaliční smlouvy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…