Ekonomika je proti politickým turbulencím odolná, pochvaluje si guvernér ČNB Rusnok

04.05.2017 15:40

Česká ekonomika je velmi odolná vůči turbulencím na domácí politické scéně. Je to znak její stability a síly. Na dnešní tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten dnes označil za nejistotu dalšího odhadovaného ekonomického vývoje politickou situaci v ČR i zahraničí. Přitom více nejistot podle něj plyne z politického vývoje v zahraničí, píše ČTK.

Ekonomika je proti politickým turbulencím odolná, pochvaluje si guvernér ČNB Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Zdá se, že česká ekonomika je velmi rezistentní, pokud jde o domácí politické turbulence, což je znak její stability a síly. Nakonec i ta domácí politická scéna dokáže najít nějaké konvenční řešení a nijak to nezasahuje do řízení státu,“ uvedl guvernér.

Česká národní banka dnes představila novou makroekonomickou prognózu, ve které zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta z 2,8 procenta odhadovaných v únoru. Pro příští rok ČNB nechala odhad růstu na 2,8 procenta. Nejistotou podle guvernéra zůstává především vývoj kurzu koruny. Mezi další nejistoty odhadovaného vývoje patří domácí i zahraniční politická rizika a inflační tlaky. „Váha těch politických nejistot je více v zahraničí než na té domácí scéně,“ uvedl Rusnok.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý oznámil, že se rozhodl podat demisi kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…