Elity naší armády si pochvalují: Přijímáme tisíce nováčků, důvěra lidí roste

25.06.2016 17:04

Vztah občanů k obraně země i zájem mladých o povolání vojáka podpořil už 27. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2016 u Strašic na Rokycansku. Téměř 50 000 lidí vidělo v devítihodinovém programu bojové postupy, výcvik vojenských profesionálů i techniku, kterou současná Armáda ČR (AČR) disponuje.

Elity naší armády si pochvalují: Přijímáme tisíce nováčků, důvěra lidí roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Josef Bečvář

Návštěvníci nyní už bývalého vojenského újezdu Brdy to berou jako prezentaci armády, ale jde o vojenské cvičení a dnešek před veřejností je jeho poslední fáze. ČTK to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Na všechny tyto akce bereme rekrutační stánky, kde se lidé mohou seznámit s tím, co musejí udělat pro to, aby se stali vojáky z povolání. Vždy se nám to velmi dobře promítá,“ uvedl. Je rád, že to je i v západních Čechách, kde armáda nemá moc jednotek.

České armádě v současné době chybí asi 4 500 vojáků. Loni i letos běží nábory dobře a „nad plán“. AČR přijímá více lidí, než kolik ji opouští. Ročně může nabrat 2 000 vojáků, což se podle Bečváře loni povedlo. Letos už je to 1 800 nováčků a s tímto číslem počítá i v dalších letech. AČR má asi 18 500 vojáků a 1 300 příslušníků aktivních záloh.

Také kvůli uprchlické krizi se Češi více zajímají o svoji armádu

Noví zájemci o toto povolání dostanou informace od pracovníků krajských velitelství, v rekrutačních střediscích i v kasárnách. Nástupní plat vojáka, který přijde k útvaru, je kolem 19 000 korun. Kromě Bahen a Dnů NATO a Dne letectva chce AČR pořádat i menší ukázky techniky. Bude chodit například do škol a z nejbližší posádek také na významné akce obcí.

Také kvůli uprchlické krizi se Češi více zajímají o svoji armádu i o bezpečnostní otázky a Alianci i vojáky v EU. „Lidé se ptají a chtějí vědět, co česká armáda dělá a kde se bude prezentovat,“ uvedl Bečvář. Bahna jsou podle něj na stropu návštěvnosti i počtu kusů techniky. „Týden tu cvičilo 1 100 vojáků všech druhů jednotek, 350 kusů techniky,“ uvedl Bečvář. Vojáci ze zahraničních armád se ho nezúčastnili, ale ve Strašicích jsou vojenští přidělenci. Na území ČR je zhruba 60 mezinárodních cvičení a mimo území bylo loni 90 cvičení. Mezinárodní spolupráce je podle náčelníka velmi dobrá.

„Velmi nás těší, že když se hodnotí důvěra obyvatel v armádu, tak je tam přes 70 procent. Dlouhodobě roste a velmi si toho vážíme,“ uvedl velitel Pozemních sil AČR Ján Gurník. Posilování popularity armády potvrdil také náměstek ministra obrany Jakub Landovský. „Jednoznačně tomu napomáhá vnější situace. Jde o dlouhodobý trend. A ukazuje se to i na drobných věcech, jako je zákon o držení zbraní z pera Evropské komise. Lidé mají o brannou oblast obecně velký zájem a berou svoji bezpečnost vážně,“ uvedl.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…