Emma Smetana spustila na Bradáčovou: Benešové se bojí 200 tisíc lidí. Co vy?

12.07.2019 13:58

Do internetové televize DVTV zavítala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a hned na úvod odpověděla na otázku, jestli se bojí Marie Benešové. Dala jasně najevo, že se jí nebojí, a přidala protiotázku. Odpověděla na ni vlastně protiotázku. „Vy znáte nějaký důvod, proč bych měla? otázala se moderátorky Emmy Smetany. A ta spustila...

Emma Smetana spustila na Bradáčovou: Benešové se bojí 200 tisíc lidí. Co vy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová Smetaně řekla, že se ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešové nebojí. „Vy znáte nějaký důvod, proč bych měla?“ zeptala se na to konto Smetany.  

„Tak třeba proto, že se jí bojí 200 tisíc lidí, kteří to přišli nedávno demonstrovat na Letnou,“ odvětila moderátorka. Bradáčová jí však skočila do řeči a konstatovala, že v této situaci se nejedná o strach. Smetana však nechtěla od tématu uhnout. Dejme tomu, že ta situace naznačuje, že pár set tisíc lidí má jisté obavy z osoby Marie Benešové, dostavili se na Letnou, aby to dali najevo, tak se ptám, jestli se podle vás mýlí,“ zeptala se moderátorka pražské vrchní státní zástupkyně.

„Já to vnímám jako projevy odpovědné občanské společnosti,“ zareagovala na otázku Bradáčová s tím, že podobné projevy vidí v dalších zemích. Ukazují, že jsou lidé citliví na některé změny v justici. Pokud Emma Smetana operuje strachem demonstrantů, měla by si prý pozvat některého z nich a zeptat se na to jich, a ne pražské vrchní státní zástupkyně. Ta prý může říct jen tolik, že s Benešovou spolupracuje stejně jako s každým jiným ministrem spravedlnosti.

Státní zastupitelství v České republice je prý postaveno tak, že může fungovat nezávisle. S jedinou slabinou. Touto slabinou je neukotvená pozice nejvyššího státního zástupce.

„Já myslím, že státní zastupitelství v posledních letech zcela jasně ukázalo na řadě trestních věcí, které se dotýkaly osob veřejně činných, že je institucí emancipovanou a institucí, která se pouští i do trestních věcí, které mohou býti problematické,“ uvedla vrchní státní zástupkyně v Praze, která se tím snažila popsat, že státní zástupci opravdu jednají nezávisle, a to i na politicích.

Stejnou optikou je podle ní třeba se dívat na kauzu firmy Čapí hnízdo předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). I v této kauze se musí státní zástupce řídit zákonem a nesmí brát ohled na slova obviněného, i když je to premiér, který říká, že by jeho trestní stíhání mělo být zastaveno. Takováto slova považuje Bradáčová za standardní projevy obviněných osob, které slýcháme v řadě kauz, ale státní zástupce se tím nesmí nechat ovlivnit.

 A pokud nejvyšší představitelé státu říkají, že si u nás lze objednat trestní stíhání, Bradáčová by podle svých slov očekávala, že k tomu přidají také nějaké důkazy. Státní zastupitelství nemá signály, že by se něco takového dělo. Kdyby takové signály existovaly, státní zástupci by měli ze zákona povinnost to prověřit.

Stejně tak by státní zástupci neměli hledět na to, jestli se blíží volby, nebo je těsně po volbách. Státní zástupce musí zkrátka a dobře jednat tak, jak mu to ukládá zákon.

Nakonec věnovala pár slov možné reformě justice. Ve chvíli, kdy je premiér této země současně osobou obviněnou v trestní věci, nemusí podle ní žádná reforma působit důvěryhodně.

„Každá reforma by měla být důvěryhodná jak pro její adresáty směrem dovnitř, tak samozřejmě pro ty, kteří stojí potom před justicí. U justice je to ještě o to silnější, to znamená pro veřejnost. A to já jsem také řekla už v několika rozhovorech, že to může býti obtížné právě z toho důvodu, že současná politická situace je ovlivněna i tím, že premiér této země je v pozici obviněné osoby. Z pohledu důvěryhodnosti to může být problematické,“ uzavřela rozhovor s Emmou Smetanou dáma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…