Energie! Fiala zřejmě nevěří Síkelovi, že to v EU domluví. Bobošíková skládá střípky

06.09.2022 22:01

Bezradná a zoufalá vládní pětikoalice v reakci na sobotní protivládní demonstraci a ohlášení protestů odborářů vypouští jedno zmatené prohlášení za druhým, říká Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. Přináší důkazy o tom, že premiér Petr Fiala (ODS) a jeho tým nejsou schopní sami zformulovat klíčová rozhodnutí, ale hledají rady u zahraničních firem.

Energie! Fiala zřejmě nevěří Síkelovi, že to v EU domluví. Bobošíková skládá střípky
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Na Václavském náměstí o víkendu požadovaly desetitisíce lidí demisi vlády Petra Fialy. Ten demonstrantům vzkázal, že se stali obětí prorusky orientovaných organizátorů tohoto protestu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podle Bobošíkové využil příležitosti „nebýt konečně chvíli za hlavního šaška“ a na svůj twitter napsal, že „obavy lidí, kteří přišli na Václavák, bere vážně“. I podle něj však dostaly lidi na náměstí „proruské síly“. Lídři zbývajících vládních stran, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09, také uvedli, že pro obavy občanů mají pochopení.

Zmínila i reakci předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se opřel do ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN). „Další vysoce postavený člen klubu zoufalců, senátor Vystrčil, neváhal pokárat ministra průmyslu a obchodu, že celou věc s energiemi řeší pomalu,“ uvedla Bobošíková.

Vláda má podle Bobošíkové velký strach: „Po demonstraci s její sílou vládní představitelé evidentně nepočítali, strach mezi nimi vzrostl,“ uvedla a zmínila slova jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), který Fialův výrok označil za „nešťastný“. Také Rakušan napomenul Síkelu, že by měl „komunikovat lépe“. 

V nedělní Partii pak Rakušan oznámil, že se připravuje celoevropské řešení a byla svolána unijní rada ministrů pro energetiku na tento pátek. Důvod, proč se to stalo až tak pozdě, je podle moderátorky úsměvný. „Rada byla svolána v nejbližším možném termínu po letní sezóně,“ uvedl Rakušan.

„Do boje za levnější energie je zapojeno Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo financí, premiér, ministr spravedlnosti, hejtmani, šéf Senátu i celé evropské předsednictví. Někteří říkají, že jednají, někteří říkají, že čekají na evropské řešení – na 9. září, až se politici vrátí z dovolené,“ shrnula Bobošíková.

Realita podle Bobošíkové je ale zcela jiná, kabinet premiéra si neví rady a žádá o pomoc firmy, aby jí řekly, co s českou energetikou dělat za peníze občanů: „Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Fialova vláda zadala řešení situace poradenské společnosti Ernst & Young, firmě s vlastníkem na Kypru. Poradci mají za úkol ‚zpracovat‘ analýzu legislativních a nelegislativních možností regulace cen energií v kontextu aktuální tržní situace a s ohledem na současný vývoj na úrovni EU,“ cituje Bobošíková informace z registru smluv. A čeští občané jim za to zaplatí přes 300 tisíc korun.

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Jakmile premiér Fiala zjistil, že se smlouva s Ernst & Young v registru smluv objevila a začali se o ni zajímat novináři, přiznal, že jeho vláda na tuzemském řešení zastropování cen energií začala spolupracovat ještě s dalšími zahraničními poradenskými firmami. Z nich jedna, KPMG, patří svěřenskému fondu a další, McKinsey, je zřízena americkou společností se sídlem v USA.

„Co asi tak vymyslí pětikoaliční mozkový trust s odborníky z kyperské, svěřenské a americké poradenské firmy pro občany České republiky?“ pozastavuje se moderátorka. Mimo jiné premiér také oznámil, že tým pro zastropování cen energií vede jeho hlavní poradce Jakub Kajzler, sponzor vládní ODS.

„Tak nevím, k čemu funguje aparát vlády, desítky placených poradců, Národní ekonomická rada vlády, univerzitní a vysokoškolská pracoviště – placená z peněz daňových poplatníků, Akademie věd se svými ústavy nebo ekonomická ministerstva,“ dodává Bobošíková.

Závěrem ještě podotýká, že jediná dohledatelná smlouva s firmou s kyperským vlastníkem byla uzavřena 1. září. S tím, že analýza má být na stole nejpozději 10. září, tedy až den po očekávané celounijní energetické radě, která má přinést evropské řešení. „Patrně v toto řešení a ve vyjednávací schopnosti ministra Síkely, který bude radě předsedat, vláda Petra Fialy příliš nevěří,“ soudí Bobošíková.

„Ve světle faktů je potřeba říci, že vláda si absolutně neví rady. Demonstranti volali po její demisi naprosto oprávněně. A signály typu ‚Kuba hrozí Fialovi‘ nebo ‚Blažek varuje‘ nejsou nic jiného než cynické promyšlené divadlo.“

Na demonstraci lidé volali také po odchodu Rady ČT kvůli neobjektivnímu zpravodajství. Její předseda Pavel Matocha se následně na svém facebookovém profilu pohoršoval, že na webu ČT chybí základní informace o tom, kolik lidí se v sobotu na protivládním protestu sešlo. Označil to za „smutné a trapné“. Bobošíková by však čekala, že spolu s tím oznámí, co s tím jako předseda rady hodlá udělat. Je pro ni proto „kandidátem na členství v klubu zoufalců“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…