Epidemie zřejmě zpomaluje, zdravotníci dostanou odměny 75 tisíc

09.03.2021 6:30

Šíření koronaviru v Česku zřejmě začalo zpomalovat, zátěž pro nemocnice ale zůstává vysoká. Kraje a Praha do nich mohou ode dneška povolávat na pomoc mediky a další studenty, nemocnice žádají převoz zatím dvou pacientů s nemocí covid-19 do ciziny. Vláda schválila odměny pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, odvolání hlavní hygieničky a prodloužila termín pro daňová přiznání.

Epidemie zřejmě zpomaluje, zdravotníci dostanou odměny 75 tisíc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Schválila také dva nové kompenzační programy, Hospodářská komora chce ale o náhradách dál jednat. Nejasná zůstává podoba maturit.

Nedělních 3 923 potvrzených případů koronaviru bylo o 660 méně než o týden dřív, nižší byl počet v mezitýdenním srovnání už v pátek. Pacientů s covidem-19 ve vážném stavu ale zůstává nad 1 700, hospitalizovaných s koronavirem je téměř 8 000 lidí. Čísla navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky nákazy, v nemocnicích ale zůstávají. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) očekává, že tento týden bude kvůli vytíženosti lůžek intenzivní péče nejkritičtější.

Na možný převoz do Německa se chystá šest pacientů s koronavirem z Libereckého kraje, na převoz do Polska se připravuje pacientka z Orlickoústecké nemocnice. Dva požadavky na převoz, které nemocnice zatím zadaly do systému evropské pomoci, se podle Blatného ještě mohou vyřešit přemístěním pacienta v Česku. Týmy dohromady 80 dobrovolníků vysílá do deseti nemocnic Český červený kříž. Pracovní povinnost v nemocnicích, která platí ode dneška, se týká třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů. O pomoc 50 mediků se hlásí třeba Fakultní nemocnice Brno.

Za nasazení během koronavirové pandemie od října do konce února dostanou pracovníci v lůžkových zařízeních odměny za 12 miliard korun, schválila vláda. Nejpozději v květnové výplatě by zdravotníci měli obdržet 75 000 korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak 30 000 Kč. Odměny se budou odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin. Se zdravotními pojišťovnami ministerstvo vyjednává o odměnách pro ambulantní lékaře, specialisty či praktické lékaře za 11 miliard korun.

Kabinet také souhlasil s tím, že pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci od podzimu v dalších vlnách epidemie odměny od 15 000 do 50 000 korun podle profese a činnosti. Sociální pracovníci krajů a radnic a pracovníci odborů ochrany dětí by pak měli získat 25 000 korun.

Funkcí hlavní hygieničky bude od příštího týdne pověřená dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, uvedl Blatný. Vláda dnes na jeho návrh z funkce odvolala Jarmilu Rážovou, důvod změny ministr opět nekomentoval.

S nástupem povinného testování ve firmách roste jeho tempo. Minulý týden laboratoře v Česku provedly 420 000 antigenních testů, což je dosud nejvíc. Dostupné termíny na antigenní testování se ale v posledních dnech zaplnily dlouho dopředu, třeba v Liberci je nejbližší termín za šest týdnů. Situaci by mohla řešit vláda, ale až bude dost testů pro podniky, uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Pro veřejný sektor a školy udělá zásoby Správa státních hmotných rezerv, má shromáždit 7,65 milionu testovacích sad.

Podle Hospodářské komory ČR se potíže s nedostatkem testů týkají hlavně menších podniků nad 50 zaměstnanců, velké firmy nad 250 lidí se zásobily předem a testovaly už v době, kdy ještě nemusely. Povinné testování zaměstnanců přezkoumá Nejvyšší správní soud, návrh na jeho zrušení sepsal advokát jménem dělníka z automobilového průmyslu.

Dva nové kompenzační programy nahradí dosavadní dotace určené pro jednotlivé obory. První se bude týkat příspěvku 500 korun na zaměstnance a den, minimálně podnikatelé získají 1 500 korun denně. Platit bude zpětně od 11. ledna. Ve druhém programu budou mít podnikatelé nárok na náhradu 60 procent z nákladů, zpětně od 1. ledna. Podmínkou bude pokles tržeb o alespoň 50 procent.

U druhého programu se Hospodářská komora obává toho, že nebude dostatečně účinný, rozhodnutí kabinetu proto nepovažuje za ukončenou diskusi. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nejde o férové náhrady, ale "o poslední hřebík do rakve řady firem".

Termín pro daňová přiznání vláda prodloužila o měsíc, v papírové podobě ho bude možné podat do 3. května, v elektronické do 1. června. Kabinet také prodloužil o dva měsíce zrušení daně z přidané hodnoty na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Nulová sazba bude do 3. června.

Respirátory vyžadované v MHD, obchodech a dalších vnitřních prostorech by měly být díky nulové sazbě levnější. Od března spolu s novými pravidly pro zakrývání nosu a úst platí s výjimkami také zákaz pohybu mezi okresy, policisté za první týden nepustili přes hranice okresů 10 500 aut. Zjistili také přes 13 000 případů nedostatečně zakrytého nosu a úst, prověřují mimo jiné chování účastníků vyhlášení cen Český lev.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nesouhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) na udělení úřední maturity. Ve spolupráci se zástupci škol dokončuje další úpravy zkoušek pro tento rok, které by měly zohlednit hlavně situaci studentů pracujících kvůli covidu-19 v nemocnicích a sociálních službách. Úřední maturita by podle Plagy znamenala devalvaci vzdělávání. S Babišovým návrhem nesouhlasí ani Svaz průmyslu a dopravy ČR a rektoři vysokých škol.

Epidemie se zřejmě i letos dotkne zápisů do prvních tříd a do mateřských škol. Ministerstvo školství školám doporučilo, aby se připravily na zápisy bez přítomnosti dětí.

O víkendu zrychlilo očkování proti covidu-19, jak k tomu vyzval Blatný. Zdravotníci za sobotu a neděli podali přes 21 000 dávek, což bylo proti předchozímu víkendu asi 3,3krát víc. Od počátku vakcinace koncem loňska bylo zatím využito asi 830 000 dávek, víc než 262 000 lidí dostalo obě potřebné dávky. Podle průzkumu společnosti Median by se nyní nechalo očkovat 64 procent lidí, v únoru to bylo kolem 45 procent. ČR preferuje, aby vakcinační pasy pro snadnější cestování naočkovaných vznikly na úrovni celé EU, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…