Erdogan hrozí, že vypustí na Evropu milion uprchlíků

05.09.2019 17:45

Zřízení bezpečnostní zóny na severovýchodě Sýrie, na které se domluvili představitelé Turecka a USA, stále vázne. Turecký prezident Erdogan proto nově pohrozil, že jestli se zóna urychleně nezačne připravovat, umožní více než milionu syrských uprchlíků volný přístup do Evropy. Vládnoucí představitelé Sýrie třicetikilometrovou zónu odmítají a situaci ztěžuje také velké ochlazení vztahů Erdogana a amerického prezidenta Trumpa.

Erdogan hrozí, že vypustí na Evropu milion uprchlíků
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Erdogan pohrozil otevřením hranic ve čtvrtečním projevu ke své vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). „Říkáme, že bychom jako Turecko měli zřídit bezpečnou zónu, kde můžeme postavit města místo stanových měst tady. Dopravme syrské uprchlíky do bezpečné zóny,“ řekl Erdogan a pokračoval v projevu.

„Poskytněte nám logistickou podporu a můžeme stavět domy 30 kilometrů od hranice v severní Sýrii. Takto jim můžeme zajistit lidské životní podmínky,“ je přesvědčen turecký prezident. „Naším cílem je, aby se nejméně milion našich syrských bratrů vrátil do bezpečné zóny, kterou vytvoříme podél naší 450 kilometrů dlouhé hranice,“ má jasno Erdogan.

Pokud tyto podmínky nebudou splněny, je Erdogan rozhodnutý otevřít turecké hranice do Evropy. „Buď se to stane, nebo budeme nuceni zvednout stavidla. Buď nám poskytnete podporu, nebo nebudeme už tuto tíhu nést sami,“ pohrozil Erdogan s tím, že Evropská unie na syrskou zónu zatím nijak nepřispěla.  

Erdogan je podle webu Novinky.cz připraven vytvořit bezpečnostní zónu jak se Spojenými státy, tak bez nich. Američané se sice s Turky na zóně začátkem srpna domluvili, ale vědí, že tím ohrožují kurdské milice, tedy své spojence v oblasti. Navíc zónu, kam chce Erdogan z Turecka vystěhovat na tři miliony syrských uprchlíků, odmítají vládci Sýrie, kteří hovoří o narušení celistvosti svého území, ačkoliv uvedenou oblast teď nemají pod kontrolou.

Pro Evropu je Turecko v migrační krizi zásadním spojencem. Než Ankara zavedla přísnější kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, dorazilo do Evropy přes Balkán na milion uprchlíků. Kromě finanční pomoci bylo Turecku slíbeno také opětovné jednání o vstupu země do EU a možnost bezvízového styku se zeměmi EU. V těchto záležitostech se ale zatím nic nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…