Erdogan prý nejspíš bude potřebovat pomoc Alláha. Hrozí mu bouře kvůli hospodářské situaci

11.08.2018 15:43

Matematik Marian Kechlibar se zamýšlí nad situací v zemi půlměsíce. Turecká ekonomika má problémy a turecká lira prudce oslabuje. Nepomáhá ani ujišťování prezidenta Recepa Erdogana, že vláda připraví plán záchrany. Erdogana, který nedávno vyhrál volby v nově nastoleném prezidentském systému, tak zřejmě čekají perné chvíle.

Erdogan prý nejspíš bude potřebovat pomoc Alláha. Hrozí mu bouře kvůli hospodářské situaci
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Je tomu právě měsíc, co staronový turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jmenoval svého zetě Berata Albayraka ministrem financí,“ napsal hned na úvod Kechlibar svého textu na serveru Kechlibar.net s tím, že smysl tohoto kroku je vcelku jasný. Erdogan pravděpodobně usoudil, že loajalita je důležitější než sebelepší odborné znalosti. U příbuzných se notně snižuje riziko, že proti vám připraví převrat.

A tomu podle svých vlastních slov Erdogan čelil  v roce 2016. V reakci na armádní pokus o převrat byly zatčeny desítky tisíc lidí, další tisíce lidí přišly o práci. Erdogan také nechal změnit ústavu a změnil Turecko na prezidentskou republiku, ve které drží moc pevně v rukou.

Zdá se však, že nemá pevně v rukou hospodářský růst. Turecká ekonomika už nějaký čas strádá a tamní měna oslabuje. V poslední době se pád turecké liry ještě urychlil. Jeden dolar si koupíte za víc než pět tureckých lir. Erdogan však své příznivce ubezpečuje, že situaci zvládne. Kdo mu pomůže? Alláh. „Ať si mají svůj dolar, my máme našeho Boha,“ sdělil svým stoupencům městě Güneys.

Ač může Erdoganův výrok znít někomu až směšně, Kechlibar z problémů turecké ekonomiky nemá vůbec žádnou radost. „Jedna věc je, že ten režim je hnusný; druhá, že nějaké vnitřní nepokoje a chaos plynoucí z hospodářské nestability by pro Evropu mohly být ještě horší,“ uzavřel varovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…