Erdogan se zase utrhl ze řetězu a řádí jako černá ruka. Ještě, že má Macrona

11.12.2017 11:14

Prezident Turecka Recep Erdogan na sebe v posledních dnech opět poutá pozornost svými silnými vyjádřeními směrem ke Spojeným státům, Izraeli i Řecku.

Erdogan se zase utrhl ze řetězu a řádí jako černá ruka. Ještě, že má Macrona
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký prezident Recep Erdogan podle CNN nazval Izrael teroristickým státem, který vraždí děti. „Jeruzalém je pro nás mimořádně důležité město, které rozhodně nepřenecháme státu, jenž okupuje cizí území a vraždí děti. Budeme pokračovat v boji za lidská práva a demokracii. Z Istanbulu budeme i nadále usilovat o sjednocení islámských zemí. Prohlášení amerického prezidenta o Jeruzalému má nulovou vypovídající hodnotu,“ prohlásil Erdogan.

Reakce z Izraele na sebe nenechala dlouho čekat a Erdogan se ji dočkal přímo z úst premiéra Benjamina Netanjahua. „Nehodlám si zvykat na kázání o morálce od vůdce země, která bombarduje kurdské vesnice v Turecku, vězní novináře, pomáhá Íránu obcházet mezinárodní sankce a pomáhá také teroristům. Včetně těch, kteří se pohybují v pásmu Gaza. Erdogan skutečně není ten, kdo by mi mohl dávat taková kázání.“

Netanjahu zároveň při svém setkání v Paříži s Emmanuelem Macronem konstatoval, že Jeruzalém byl vždy hlavním městem Izraele. „Nikdy nebyl hlavním městem jiného národa. Čím dříve vezmou Palestinci tuto věc jako fakt, tím dříve se posuneme k míru,“ uvedl izraelský premiér.

Turecký prezident je však v posledních dnech zjevně v ráží a vedle Izraele a Spojených států si stačil znepřátelit také Řecko. Při své návštěvě Athén minulý týden požadoval změny v mezinárodní smlouvě, která upravuje hranice mezi oběma zeměmi. Něco takového je však pro řeckou nepřijatelné a jestli snad měla návštěva zahojit staré rány, tak se to příliš nepodařilo. Řecký prezident Prokopis Pavlopoulos jakékoli změny vyloučil. Turecký prezident si však trval na svém a poukazoval na skutečnost, že smlouva byla podepsána již před téměř sto lety a vyžaduje změny.

„Kladné body“ u svých řeckých hostitelů nezískal Erdogan ani za své tvrzení, že je turecká menšina, která žije především v severní části země, značně diskriminována. „Vy byste také jistě netolerovali, kdybychom se podobně chovali k řeckým občanům, kteří žijí v Turecku,“ hřímal Erdogan, kterého řecký premiér uctivě ujistil, že vláda respektuje náboženské menšiny a aktuálně se například soustředí na opravu mešit.

Příliš přátelské vztahy nyní nemá Turecko se žádnou evropskou zemí. Ankara se nicméně snaží, vzhledem ke svým obchodním i politickým zájmům, hledat nové spojence. Íránský deník Financial Tribune míní, že by tuto roli mohla sehrát Francie. „Macron již naznačil, jak je pro Francii důležité konzultovat otázky Blízkého východu s Erdoganem,“ píše deník a dodává, že utužování vzájemných vazeb přichází v době, kdy jsou naopak vztahy mezi Tureckem a Německem na nejnižší úrovni za poslední léta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…