Erik Best popsal, co může Zeman udělat Ištvanovi. A jak možná s Klausem zařízli Němcovou

09.08.2013 4:44

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan si ještě může zažít horké chvilky. Podle analytika a novináře Erika Besta mu je může připravit prezident Miloš Zeman. Ten dle jeho slov Ištvana podporuje, protože souhlasí s jeho kroky. „Třeba Ištvan zatkne někoho jemu blízkého z Hradu, a už má prezident munici, aby ho odrovnal,“ spekuluje dokonce.

Erik Best popsal, co může Zeman udělat Ištvanovi. A jak možná s Klausem zařízli Němcovou
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Jak to bylo s náhlým rozhodnutím dvou poslanců ODS nepostavit se přímo proti Rusnokově vládě? „Zdá se mi pravděpodobné, že se to odehrálo takto: Miloš Zeman mluvil s Václavem Klausem, ten mluvil s Tomášem Hrdličkou a ten potom buď s poslancem Borisem Šťastným, nebo přímo s těmi poslanci,“ myslí si Best.

„Je to logické, a pokud je to pravda, dokazuje to stálou existenci fungující vazby Zeman – Klaus. To vidím jako jeden ze zajímavých momentů toho, co se stalo. Bez ohledu na to, zda budou řádné či předčasné volby, určitá vazba Zeman – Klaus bude stále existovat,“ říká jasně.

Americký sen po česku

Ve vztahu k možnému kontaktu mezi Tomášem Hrdličkou a Janem Floriánem je známo, že současný poslanec dříve pracoval jako Hrdličkův řidič. „Takový kariérní postup, to je americký sen,“ směje se Erik Best.

A co obrat Karolíny Peake a její následná rezignace na post předsedkyně strany LIDEM? „Ve středu jsem v televizi pochyboval o tom, že LIDEM vydrží do konce dne a nakonec to tak dopadlo. Asi se dalo počítat s tím, že vypadne někdo z ODS, ale kolem Karolíny Peake byly otazníky, ostatně kolem ní byly vždycky otazníky. Může se chovat určitým způsobem, ale co zbytek její strany? Evidentně si paní Peake pro sebe něco hledá. Ať už post velvyslankyně v Austrálii, odkud pochází její manžel, nebo post v nějakém státním podniku,“ sděluje serveru ParlamentníListy.cz.

Karolína Peake je pro politiku definitivně odepsaná

„Je na ní prostě vidět, že stále něco hledá. Evidentně nikdy neměla vždy na prvním místě stranu. Jednou věcí je, když se to týká řadového poslance, jako těch dvou v případě ODS, ale tady jde o předsedu strany. To je velký problém. Je to jiná liga. Karolína Peake se z tohoto hlediska totálně odepsala, v české politice už pro ni nebude místo,“ je přesvědčen americký novinář.

Ještě před samotným hlasováním o důvěře vládě se navíc objevila informace, že pokud by případný druhý pokus k sestavení vlády získala Miroslava Němcová, Karolína Peake by mohla získat post ministra vnitra. „Opět to dokazuje, že se ze všeho snažila vytřískat co nejvíc. A zase jen pro sebe, ne pro svoji stranu,“ potvrzuje.

Prezident Zeman během svého sněmovního projevu naštval politiky ODS a TOP 09, když prohlásil, že než by podnikl případný druhý pokus jmenování premiéra, počká několik týdnů do ukončení vyšetřování žalobce Ivo Ištvana. O termínu několika týdnů měl Miloše Zemana při nedávném setkání na Hradě ujistit sám Ištvan.

Pozval Peake a zesměšnil ji. Pozval Ištvana a zesměšnil ho. Koho pozve dál?

„Tohle určitě nebylo koordinované. Ivo Ištvan z toho výroku asi moc radost neměl. Podle mě je to podpásovka ze strany pana Zemana. Ištvan to vzal na sebe ve smyslu, že prezidenta vůbec neměl navštívit. Přičemž výroky Miloše Zemana nevyvrátil, ale ani nepotvrdil,“ uvedl Erik Best.

Prezident republiky podle Besta žalobci Ištvanovi sice poskytuje morální podporu, ale zároveň prý podkopává jeho autoritu. „Ištvanova pozice je tak velice oslabená. Otázkou je, zda to není záměr. Marie Benešová řekla, že když byla státní zástupkyně, měla problém s tehdejším premiérem Zemanem, který prý chtěl jen zatýkat. Sama mu podle svých slov musela vysvětlit, že nejde zatýkat jen tak, že k tomu jsou potřeba důkazy. Zeman prý nepoznal rozdíl mezi politikou a justicí,“ zmínil novinář výroky dnešní ministryně spravedlnosti z týdeníku Respekt z 8. července tohoto roku.

„Pokud bude Ivo Ištvan dělat, co se líbí Miloši Zemanovi, tak ho bude podporovat. Jakmile ale udělá něco, co se mu nebude líbit, třeba zatkne někoho jemu blízkého z Hradu, už má munici, aby Ištvana odrovnal. Podobně se prezident zachoval k paní Peake, pozval ji párkrát na Hrad - a pak ji zesměšnil. Následně udělal totéž s Martinem Kubou, když ho pozval do Lán a pak zveřejnil tu fotku. Snažil se tím v rámci toho podkopat jeho autoritu. Teď to dělá panu Ištvanovi a otázkou je, zda přijde moment, až to udělá i Michalu Haškovi,“ přemýšlí Erik Best.

Hořká pilulka předčasných voleb, které nikdo nechce

Otazníky prý také visí nad předčasnými volbami. Strany se na nich sice už pokročile domlouvají, ale nic dobrého to pro ně znamenat nebude, snad jen pro KSČM. „Sociální demokracie tím přijde o předsedu, Kalousek zase přijde o imunitu a Zeman dal najevo, že někdo z bývalé koalice bude mít problém s justicí. Samozřejmě to nevíme, ale nejčastěji se vyskytuje jméno Miroslav Kalousek,“ podotýká.

S předčasnými volbami to podle jeho slov může dopadnout jako s přímou volbou prezidenta. „Strany to příliš nechtěly, ale prosazovaly to a nakonec musely spolknout hořkou pilulku a akceptovat to,“ dodává pro ParlamentníListy.cz analytik a pozorovatel Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…